Slovenija
37 ogledov

Stara starša bosta vnuka lahko videla

Otroško igrišče Profimedias
Celjsko sodišče je odločilo, da se stiki med starimi starši in dečkoma, ki so ju odpeljali v rejništvu, začnejo izvajati.

Na celjskem sodišču je danes potekal narok za določitev stikov dečkov iz Velenja z njunima starima staršema. Ministrica Anja Kopač Mrak je danes v DZ povedala, da je celjsko sodišče odločilo, da je treba čim prej vzpostaviti stike med dečkoma in starima staršema.

Odvetnik Cugmas je že včeraj dejal, da pričakuje, da bo sodišče z začasno odredbo določilo, koliko časa in kako bodo potekali stiki dečkov s starima staršema. Kot poročajo mediji, naj bi se to zgodilo v tednu ali dveh.

Po besedah odvetnika stara starša vnukov nista videla od konca marca, ko so ju namestili v rejniško družino. Prav tako naj stara starša ne bi vedela, kdo so rejniki.  

Preberite tudi: 

 

Zaradi odvzema izvedli nadzor

Nadzor primera s strani socialne inšpekcije je pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok.

Upravna inšpekcija pa je ugotovila nezakonito ravnanje CSD Slovenj Gradec pri obravnavi vloge, ki so jo podali stari starši za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti, zaradi česar je odstop ponudil direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik.

Upravno sodišče pa je ugotovilo, da so bile z odvzemom dečkov babici kršene ustavne in človekove pravice, vendar sodba zaradi pritožb še ni pravnomočna. Je pa vrhovno sodišče v delni odločitvi že zavrnilo pritožbo odvetnika Cugmasa zoper sklep upravnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za začasno odredbo, s katero je zahteval takojšnjo vrnitev dečkov k babici do pravnomočne odločitve v tej zadevi.

Komentarjev 2
  • valerijakregar 08:47 16.junij 2016.

    nekoč so otroke tako ugrabljali turki !novodobni turki - multikulti.

  • izRODEk 22:32 15.junij 2016.

    In kaj jima bosta rekla, ko ju bosta lahko končno videla?"Ugrabljena sta s strani mafije, kmalu vaju bomo rešili"?Slovenija - sram naj te bo!