Slovenija
65356 ogledov

Starejši nočejo prodati stanovanja, tudi če bi lahko v njem ostali do smrti

Upokojenec ostareli starejši Profimedia
Že šestnajst let objavljajo javne pozive, pa so doslej sklenili le štiri pogodbe.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana bo po potrditvi na nadzornem svetu v tem tednu tudi letos objavil Javno povabilo za nakup stanovanj z ustanovitvijo služnosti stanovanja in izplačilom doživljenjske mesečne rente.

Povedano po domače: lastnik proda stanovanje skladu, a lahko v njem ostane do smrti, iz kupnine pa mu zavarovalnica izplačuje mesečno rento, zmanjšano za nadomestilo za bivanje v stanovanju.

Poglejmo konkreten primer: 84 let stara oseba skladu proda 76 kvadratnih metrov veliko stanovanje v vrednosti 140 tisoč evrov. Mesečno dobi 477 evrov doživljenjske rente ali 344 evrov doživljenjske rente z 10-letnim zajamčenim obdobjem izplačevanja (v tem primeru rento v primeru predčasne smrti do izteka desetih let prejema nekdo drug).

Velik plus tovrstne prodaje v primerjavi s prodajo na trgu je, da lahko nekdanji lastnik do smrti ali odhoda v dom ali varovano stanovanje ostane v njem, saj so starejši (ponudba je namenjena starejšim od 65 let) praviloma manj naklonjeni selitvam. Kljub temu je javni stanovanjski sklad v šestnajstih letih sklenil le štiri prodajne pogodbe. Od leta 2004, odkar objavljajo povabilo, so sicer prejeli 13 ponudb.

Nadpovprečno leto: dve ponudbi in ena sklenjena pogodba

Lansko leto je bilo nadpovprečno, saj so prejeli dve vlogi in sklenili eno prodajno pogodbo z ustanovitvijo dosmrtne služnosti stanovanja, druga vloga pa je bila zavrnjena zaradi prevelike površine stanovanja.

Stanovanje mora biti namreč veliko od 45 do 75 kvadratnih metrov in prav zaradi tega je bilo zavrnjenih največ vlog, nekatere pa tudi zaradi preseganja dohodkovnega cenzusa. Ta je enak kot za neprofitno stanovanje in znaša 983,47 evra za enočlansko in 1475,20 evra za dvočlansko gospodinjstvo oziroma 2185,48 evra za enočlansko ter 2731,85 za dvočlansko gospodinjstvo. Če bi prišlo več ponudb, bi imel tisti, ki ne presega nižjega cenzusa, prednost.

V dveh primerih sta stranki sami umaknili vlogo za prodajo. Vsi, s katerimi so sklenili pogodbo, so bili starejši od 70 let.

"Na JSS MOL kljub temu vztrajamo pri predmetnem produktu, saj ocenjujemo, da so potrebe starejših na tem področju velike. Ob tem pa upamo, da bo ciljna populacija s časom uvidela, da je strah pred izgubo lastništva nad stanovanjem, ki jim predstavlja neko varnost, in je glavna ovira za večje povpraševanje po tem produktu, odveč," so že pred dvema letoma pojasnili, zakaj kljub majhnemu interesu vztrajajo pri tem javnem povabilu.

Dodali so še, da je namen tovrstnega odkupa izboljšanje položaja starostnikov, ki živijo sami ali partnerjem in jim lastniško stanovanje predstavlja finančno breme, poleg tega pa zaradi stanovanja, ki ga zaradi nizkih pokojnin ne morejo vzdrževati, pogosto presežejo cenzus in niso upravičeni do drugih oblik pomoči, ki jih ponujata država ali občina, opozarjajo na skladu.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 64
 • Avatar vec
  vec 13:17 19.februar 2020.

  Leta nazaj cca 92 mi je nek Slovenski izseljenec iz USA rekel, hm če bodo ostali na foteljih isti ki so zafurali YUGO, potem se pazite, vse vam bodo pobrali, na koncu boste ostali še celo brez hiš kmetij ipd. ...prikaži več In kot vidim se kaj dosti ni zmotil, oz. počakajmo še malenkost pa bomo tam kjer je omenil.

 • Kajuhova1 00:08 19.februar 2020.

  Dokaz,da tudi starejšim delajo možgani in da še znajo kaj preračunati.

 • Avatar praufo
  praufo 19:59 18.februar 2020.

  matr ste se spet razpisal, ... a je že kdo pomislu, da bo enkrat škripnu, , pridejo leta ko je treba vse razdat (prodat ali razda ali podarit) druge ninihče ni večen ... bol so ta stari "stari" več bi ...prikaži več grabil ... nekateri, ne pa vsi ... malo je treba razmislit o živlenju, ampak žal so nekateri večni