Slovenija
12777 ogledov

Stanovanje v zameno za dosmrtno rento

moski, starejši moški, skrb
1/2
Shutterstock
Lani je povabilo sklada zanimalo le tri ljudi, sklenili niso nobene pogodbe. Kljub temu pravijo, da bodo vztrajali, saj so potrebe velike.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) je pred kratkim objavil javno povabilo starejšim, naj jim v zameno za mesečno rento prodajo stanovanje, v njem pa bi lahko ostali do smrt.

Preverili smo, koliko bi znašala ta renta. Če bi 65-letnik skladu prodal 90 tisoč evrov vredno stanovanje, bi dosmrtna mesečna renta znašala 365 evrov. Lahko bi se odločil tudi, da se domrtna renta izplačuje najmanj deset let (če bi upravičenec pred tem umrl, bi se izplačevala dediču oziroma drugi osebi po njegovem izboru). V tem primeru bi znašala mesečna renta 358 evrov, torej le sedem evrov manj.

V zameno za to, da je lahko v svojem nekdanjem stanovanju, bi moral nekdanji lastnik plačevati nadomestilo v višini neprofitne najemnine. V primeru 58 kvadratnih metrov velikega stanovanja bi nadomestilo znašalo dobrih 180 evrov in je že odšteto od zgoraj omenjene rente.

Zanimanja ni, čeprav so potrebe

Na lanski poziv so prispele le tri vloge, sklenjena pa ni bila niti ena pogodba o nakupu,saj vlagatelji niso izpolnjevali pogojev.

"Na JSS MOL kljub temu vztrajamo pri predmetnem produktu, saj ocenjujemo, da so potrebe starejših na tem področju velike. Ob tem pa upamo, da bo ciljna populacija s časom uvidela, da je strah pred izgubo lastništva nad stanovanjem, ki jim predstavlja neko varnost, in je glavna ovira za večje povpraševanje po tem produktu, odveč. Gre za to, da kljub prodaji stanovanja le tega še vedno lahko uporabljajo, pri čemer je nadomestilo (za služnost) primerljivo z neprofitno najemnino, ter predstavlja del mesečne rente, ki jo bo zavarovalnica mesečno nakazovala neposredno JSS MOL," razlagajo, zakaj kljub nizkemu zanimanju vztrajajo pri javnem povabilu.

"To je socialni produkt"

Ponudnik mora biti starejši od 65 let in imeti bremen prosto stanovanje na območju Mestne občine Ljubljana, njegovi prihodki pa ne smejo biti višji od meje upravičenosti za najem neprofitnega stanovanja.

"JSS MOL je institucija, katere osnovni namen je pomoč socialno šibkejšemu prebivalstvu. Predmetni produkt predstavlja posebno obliko pomoči za izboljšanje položaja starostnikov, ki so starejši od 65 let, ki živijo sami ali partnerjem in jim lastniško stanovanje predstavlja finančno breme," pravijo na skladu. Zaradi stanovanja, ki ga zaradi nizkih pokojnin ne morejo vzdrževati, pa pogosto presežejo cenzus in niso upravičeni do drugih oblik pomoči, ki jih ponujata država ali občina, opozarjajo na skladu.

Kdor bi skladu prodal 90 tisoč evrov vredno stanovanje, bi na mesec prejel 365 evrov rente. 

"V primeru, da bi se odločili za prodajo svojega stanovanja, bi z izbrano zavarovalnico sklenili pogodbo o doživljenjskem rentnem zavarovanju z mesečnim izplačilom rente na podlagi vplačila premije, ki jo predstavlja kupnina, stanovanje pa bi imeli pravico uporabljati na podlagi odplačne dosmrtne služnosti stanovanja. Gre torej za neke vrste socialni produkt namenjen starejšim, ki jim nepremičnina lahko predstavlja oviro (npr. preseganje premoženjskega cenzusa) pri pridobitvi nekih drugih oblik pomoči, ki jih ponujata država oz. občina," pravijo.

Če bi bilo zanimanja veliko, bi imeli tisti z nižjimi dohodki (lista A po javnem razpisu za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem) prednost pred tistimi z liste B.

Za listo A je za enočlansko gospodinjstvo meja prihodkov 955, za listo B pa 2124 evrov neto. Za dvočlansko gospodinjstvo je meja 1433 evrov (2655), za tričlansko 1752 (3345), za štiričlansko pa 2070 (3929). 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Boris 21:29 12.maj 2018.

    vec: si napisal "brez najemnine" ... MOL pa bi jo pobiral.

  • Avatar vec
    vec 20:21 12.maj 2018.

    Kaj se vsi zgražate, sej to je že dolga desetletja praksa na zahodu, pač pustiš neko nepremičnino državi, prejemaš rento in do smrti not živiš brez najemnine, aja boli ker imajo starejši betežni osebki sedaj možnost zaj.... ostalo familijo ki ...prikaži več samo čaka kdaj se bodo stegnili in bodo poverbal stanovenje, zdej je pa vse narobe, a da bi se zmenil preden človek umre to pa ne, pa kej pristavili in omogočli človeku dostojno starost, TO PA BOG NE DEJ, upam da se jih čimveč odloči za to opcijo :)

  • thor 19:49 12.maj 2018.

    Hm.. a to je mogoče zraslo v glavi gospe Anje Kopač Mrak....?