Slovenija
38558 ogledov

Starši, če še niste kupili, nikar, dobite lahko brezplačno

Otrok za računalnikom Profimedia
Za učence je na voljo še 16 tisoč brezplačnih licenc za Office 365.

"Zaradi šolanja na daljavo se name kot na strokovnjaka za IT obrača vse več staršev, ki so v tem trenutku v izgubljenem položaju in iščejo nasvet. Nekateri, so si komaj privoščili najcenejši računalnik in sedaj so postavljeni pred neizogibno dejstvo, ki se imenuje Office 365. Vse osnovne šole, ki jih poznam namreč uporabljajo izključno Office 365 za izdelovanje dokumentov in predstavitev," nam je pisal bralec Andrej Bernik. Pravi, da staršem, ki so si s težavo privoščili računalnik, težko razloži, da morajo kupiti še Okna (če ta še niso naložena) in še Microsoftov paket programov Office 365 (Word, Excel, Power Point …).

"Torej nakup prenosnika, najcenejši stane okrog 250 evrov, kar naenkrat ni dovolj, dodati morajo še slabih 300 evrov za programsko opremo. Cene prenosnikov, ki imajo Windows 10 že prednaložen, se začnejo pri cenah od 300 evrov navzgor, a še vedno morajo starši dodati 150 evrov za Office 365, ki ga zaposleni na osnovnih šolah uporabljajo kot standard," opozarja.

Licence za učence so na voljo zastonj

Na ministrstvu za izobraževanje so nam povedali, da so učenci upravičeni do brezplačne uporabe Office 365. Ministrstvo je za 3,5 milijona evrov zakupilo 240 tisoč licenc, okoli 16 tisoč jih je še na voljo. Program se lahko namesti na računalnik ali se uporablja različica v oblaku. Učencem uporabo Office 365 zagotovi šola.

Mama osnovnošolcev nam je povedala, da jim je navodila, kako do licence poslala šola, drugje je oče na Arnesovi spletni stran opazil povezavo in programe snel za sina. Eden od staršev tega ni vedel ,zato je spomladi na en domači računalnik celo sam namestil Office 365. "V novem šolskem letu so na naši šoli bili vključeni v projekt, ko so šole skupinsko plačale za licence Office 365," nam je povedal.

Glede na to, da kar nekaj staršev o tem bolj malo ve, ministrstvo možnosti brezplačnih licenci očitno ni obešalo na veliki zvon oziroma je bila to naloga vsake šole. "Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je o tej možnosti obvestilo šole z okrožnico, o tem je ministrstvo seznanjalo tudi medije v odgovorih na novinarska vprašanja, prav tako pa je to zapisano v publikaciji Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s Covid-19, ki je brezplačno dostopna na spletni strani Zavoda RS za šolstvo," so pojasnili.

Zakaj ne uporabljajo brezplačne konkurence?

"Na trgu obstaja že več kot 15 let popolnoma brezplačna alternativa Microsoft Office, ki se je nekoč imenovala Open Office, danes pa je razvoj prevzel Libre Office, a Microsoft uporablja lastne zaklenjene standarde, tako da konkurenca ne more pravilno odpirati njihovih dokumentov," opozarja Bernik.

"Spomladi smo imeli tudi pri nas doma velike probleme, ker Libre Office preprosto ne prepoznava določenih makrov Offica 365. Recimo kakšne zvočne posnetke, kakšne dodatne elemente v dokumentu ... Učiteljice seveda vse shranjujejo v Office 365 formatu," nam je povedal oče osnovnošolca.

Na ministrstvu obupali nad brezplačno konkurenco

Na ministrstvu za izobraževanje pravijo, da spodbujajo uporabo odprtokodne programske opreme. "Na vsak računalnik, ki ga s (so)financiranjem s strani ministrstva prejmejo šole, je nameščena tovrstna programska oprema (npr. programi za stiskanje datotek, programi za pregledovanje slik in videoposnetkov), med njo je bil vrsto let tudi Libre Office. Izkazalo se je, da ga šole uporabljajo minimalno," so nam pojasnili.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • reunecor 22:47 30.november 2020.

    www︎.︎Marbie︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • Avatar Sarah_Hernandez
    Sarah_Hernandez 20:15 30.november 2020.

    Na spletu s prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (100 € do 200 € / h). Prvi mesec sem prejel ček za 28536 €, t0 spletno delo je preprosto in enostavn0, ni mu treba iti v pisarn0. ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • riluva 05:06 30.november 2020.

    www︎.︎Cycoap︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks