Slovenija
40689 ogledov

Gantar prosi ravnatelje in učitelje za pomoč

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Ministrstvo za zdravje se je obrnilo na zaposlene v šolstvu s prošnjo, naj obveščajo učence o pomenu ukrepov, predvsem o spoštovanju omejitev socialnih stikov na člane istega gospodinjstva.

V dopisu, s katerim na ministrstvu za zdravje nagovarjajo ravnateljice, ravnatelje, razredničarke, razrednike ter strokovne delavke in delavce, pojasnjujejo, da so sprejeti ukrepi nujni za obvladovanje drugega vala epidemije, ustavitev eksponentne rasti širjenja okužb, hitrejšo vrnitev v normalno življenje in lažje gospodarsko okrevanje. Pri tem je potrebno sodelovanje, zaupanje, omejitev stikov in ponotranjenje samozaščitnega vedenja. 

Na zaposlene v šolstvu se je pod dopis podpisani minister Tomaž Gantar obrnil z "iskreno prošnjo, da nam pomagate pri obveščanju učencev o pomenu ukrepov, predvsem o spoštovanju omejitev socialnih stikov na člane istega gospodinjstva". Minister jih prosi, da v okviru razrednih ur in tudi drugače učence nagovorijo, da je spoštovanje ukrepov nujno za zaščito tako učencev samih kot njihovih svojcev in drugih. 

"Verjamemo, da se učenci in njihovi starši v zvezi z epidemijo srečujejo z različnimi stiskami in dilemami, zato bi vas prosili tudi, da jih opozorite na možnosti, ki smo jih oblikovali na nacionalni ravni kot tudi na rešitve, ki jih ponujate sami kot šola oziroma združenje šol, lokalna skupnost, humanitarne organizacije in drugi," je še zapisal. 

Dotaknil se je tudi odpiranja šol, za katere si "vsi želimo, da bi jih čim prej odprli, saj se zavedamo pomena in nujnosti pouka v živo ter druženja s sošolci in vrstniki". "Vse to lahko dosežemo le, če bomo prav vsi spoštovali ukrepe in se obnašali odgovorno," je dodal. 

Dopisu so na ministrstvu dodali tudi povezave do splošnih sporočil in video vsebin na temo koronavirusa (kako se pogavarjati z otroki o virusu, kako pravilno uporabljati zaščitne maske, umivati roke, razkuževati roke ...).

So se pa danes v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) danes odzvali na pogovor predsednika vlade Janeza Janše za TV Slovenija, v katerem je spregovoril o nošenju mask v šolah. V sindikatu "ostro zavračajo premierjeve manipulacije, ki niso le nekorektne, temveč tudi grobo žalijo vzgojiteljice in vzgojitelje, učiteljice in učitelje ter vse druge zaposlene v vrtcih in šolah." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ender3 13:52 21.november 2020.

    SVIZ že ve kje tiči razlog , Gantar naj s svojo luzersko stranko odide na politično gnojišče.

  • abfall 10:08 21.november 2020.

    Otroci niso problem. Problem so neodgovorni starši. Ko družbi to postane jasno je rešenega 3/4 problema. Za vzgojo otrok in njihovo vključitev v družbo so v prvi vrsti odgovorni njihovi starši ne učitelji ali kdorkoli drug.

  • sam1 08:02 21.november 2020.

    Še dobro,da so omejili maše v cerkvah,sicer bi ti naši "strokovnjaki" množično rinili tja in prosili boga za pomoč.....