Slovenija
25762 ogledov

Učitelji: Dva meseca pozneje še vedno poslušamo iste laži predsednika vlade

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
"Medtem ko predsednik vlade išče krivce in širi neresnice glede nošenja mask, se vrtci in šole soočajo s številnimi težavami, ki ogrožajo stabilno delovanje vzgojno-izobraževalnega sistema," pravijo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

SVIZ se je odzval na pogovor Janeza Janše za TV Slovenija, v katerem "se je predsednik Vlade RS Janez Janša v svoji poznani maniri otepanja prevzemanja odgovornosti za neuspehe ob hkratnem zvračanju krivde na prav vse druge obregnil tudi ob Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ)". "Ob novinarjevem vprašanju glede zapiranja šol ter nošenja mask je premier lahkotno navrgel, da je oblast zatem, ko je predpisala nošnjo mask v vrtcih in šolah, 'doživela upor ravnateljev, šolskega sindikata' ter 'demonstrativno snemanje mask'. To – in ne, denimo, nekonsistentnost vladnih ukrepov, njihovo pogosto spreminjanje ter sporočanje z danes na jutri, slabo komuniciranje in utemeljevanje,  ignoriranje mnenj vpletenih deležnikov – naj bi bil poglavitni razlog za visoko število okužb v družbi in posledično potrebo po zaprtju šol oziroma celotnega javnega življenja," so zapisali.

"SVIZ ostro zavrača premierjeve manipulacije, ki niso le nekorektne, temveč tudi grobo žalijo vzgojiteljice in vzgojitelje, učiteljice in učitelje ter vse druge zaposlene v vrtcih in šolah. Preprosto ne drži, da vzgojitelji in učitelji niso nosili mask ali jih, kot je rekel predsednika vlade, 'metali dol'. Nosili so jih odgovorno, upoštevali vse predpise, higienske standarde in vladne odloke, četudi so bili nekateri nejasni, pogosto komunicirani podcenjujoče in vedno sporočeni (pre)pozno. Izvajali so učni proces pod maskami, se trudili govoriti z njimi – in to s svojimi maskami, ker država zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ni zagotovila sredstev za zaščitno opremo! Enako kot jim ni zagotovila niti potrebnih sredstev in opreme za delo na daljavo (računalnikov, kamer, slušalk, tiskalnikov …) niti ustreznih strokovnih in didaktičnih navodil za spremenjeno izvajanje pouka."

Mario Fafangel Slovenija Fafangel: Nekateri ukrepi nimajo smisla

Izjave predsednika vlade so po njihovem mnenju način preusmerjanja pozornosti z lastnih napak in odgovornosti ter kazanju s prstom na druge razloge in krive za trenutni položaj. V sindikatu poudarjajo, da nikoli niso nasprotovali uporabi zaščitnih mask. Opozorili pa so na težavnost doseganja izobraževalnih ciljev, na primer pri poučevanju tujih jezikov, ob nošenju mask. Opozorili so tudi na socializacijski in pedagoški proces v oddelkih vrtcev v samem temelju ni mogoče, če zaposleni nosijo maske. Enako mnenje so delili tudi ravnateljice in ravnatelji vrtcev ter številni starši. 
 
"SVIZ je že 29. septembra letos javno zapisal: 'Namesto da predsednik vlade izgublja čas s ponavljanjem neresnice, da SVIZ nasprotuje maskam, si sindikat želi, da bi ta čas raje namenil takojšnjemu reševanju številnih problemov, ki lahko v prihodnjih tednih in mesecih pomembno ogrozijo stabilno delovanje vzgojno-izobraževalnega sistema.' Dva meseca pozneje in tri mesece od začetka šolskega leta še vedno poslušamo iste laži predsednika Vlade RS in spremljamo dvojno moralo premierja ter ministrov, ki 'težko govorijo z masko' ali se udeležujejo gala večerij brez nje, medtem pa so šole in vrtci, denimo, prepuščeni reševanju težav zaradi pomanjkanja kadra, pedagoški kader ostaja brez ustreznih navodil za izvajanje pouka v trenutnih okoliščinah, enotnih protokolov ocenjevanja prav tako ni ...," so še dodali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • peter 17:04 21.november 2020.

    HALOOOO,ob začetku šol. leta ste jamrali da se naj šole zaprejo ker da vas je preveč okuženih in nezmorete.sedaj bi vsi odprli šole ker baje zmorete. Mislim da bo treba kar precej ravnateljev poslati v penzijo in nakavč.Uboge vnuke mi ...prikaži veči maltretirate z ocenjevanjem na daljavo pa še povezave neznate zrihtati.Eno samo nabijanje .Takoj bi prepovedal ocenjevanje otrokna daljavo in naj lepo počasi prebrodimo te neprijetne čase.Polti pa jih takoj odpeljem na morje po nove zaloge D vitamina. 0 0

  • kapibara1 16:10 21.november 2020.

    Od kod je že bila učiteljica, ki je bila na bolniški- smučala baje v tujini in privlekla Covida v šlo..??

  • sam1 07:59 21.november 2020.

    Firer pošilja v boj svoje verne "podložnike" in kot stric iz ozadja preizkuša "limite" naroda in ne laže le zadnjih par mesecev ampak mu je bila laž položena v zibelko.....