Slovenija
4555 ogledov

Starši izogibajte se jim

Plavanje Profimedias
Učenje plavanja za starše velikokrat predstavlja svojevrsten izziv, saj se morajo poleg določenih smernic zanašati le na svoje notranje občutke. Kot pravijo izkušeni strokovnjaki, je za otroka priporočljivo, da se prilagaja na gibanje v vodi že kmalu po rojstvu.

Plavanje velja med strokovnjaki za šport, ki ima na telo (kot duha) številne blagodejne učinke. Prav tako pa z njegovo pomočjo v pogon spravimo skorajda vsako mišico, saj med plavanjem krepimo mišice nog, ramenskega obroča in hrbta ter prsne mišice, stabiliziramo pa tudi mišice trupa. Na njegov račun se tudi dobro sprostimo in razdihamo, ob tem pa porabimo kar nekaj kalorij.

Zato je pomembno, da se ga naučimo izvajati pravilno, saj se v nasprotnem primeru ob nepravilnih zavesljajih in udarcih telo le še bolj izčrpava. Na tem mestu se zaradi zgoraj naštetih veliko odgovornosti nameni staršem, ki načeloma prvi sodelujejo pri otrokovih začetnih plavalnih zamahih.

plavanje | Avtor: Reuters Reuters
Kot pravijo na Športnem centru Fakultete za šport, kjer organizirajo štiri različne programe učenja plavanja, namenjene različnim starostnim skupinam in stopnjam znanja, je za otroka priporočljivo, da se prilagaja na gibanje v vodi že kmalu po rojstvu. "S plavanjem pozitivno vplivamo na otrokov telesni, gibalni, psihični in socialni razvoj," razložijo. Dodajo, da glavni razlog za zgodnje učenje tiči v varnosti otrok pred utopitvijo. "Zgodnje prilagajanje na vodo in gibanje v vodi je pri najmlajših pomembno tudi za ohranjanje sonožnega odriva, ki otroku omogoča hitrejšo osvojitev udarca prsno," nadaljujejo.

Po njihovem pričevanju priporočljive spodnje starostne meje, ko naj bi začeli z učenjem, ne moremo določiti, so pa dejali, da se "se dojenčka prične 'učiti plavati', kar pomeni prilagajati na vodo in spodbujati sonožne odrive, od 4. meseca dalje, ko samostojno dviguje glavo in opravi glavna cepljenja pri zdravniku". Ob tem še svetujejo, da se pri učenju "usmerimo na razvoj in gibalne sposobnosti otroka".

Primož Roglič Strokovnjaki Zdravje Zato priporočajo kolesarjenje

Otrok naj se na vodo prilagaja skozi igro

Kot pravijo, je pomembno, da se otrok na vodo prilagaja skozi igro, na primer skozi igro posnemanja in učenje z zgodbo v ozadju. S tem lahko začnemo, seveda pod stalnim nadzorom, že v domači kadi, na primer z umivanjem obraza, odporom na vodo, potapljanjem glave, gledanjem pod vodo, izdihovanjem v vodo in z drsenjem v ležečem položaju.

Ker se otroci hitreje ohlajajo kot odrasli, moramo biti pozorni, da je voda čista in dovolj topla. Poleg tega strokovnjaki še svetujejo, da se je pred učenjem udarcev in zavesljajev izbrane plavalne tehnike v vodi, pred tem priporočljivo poslužiti učenja na suhem/kopnem. Na ta način bo otrok nove udarce in zavesljaje v vodi lažje usvojil.

Plavanje | Avtor: Profimedias Profimedias
Pri učenju plavanja je treba biti pozoren tudi na pravilno izvedbo udarca in zavesljaja posamezne tehnike, saj se napačnih gibov, ki jih otrok avtomatizira, težko odvadi.

Poudarjajo, da jih starši za učenje ne smejo siliti. Da se izognemo strahu pred vodo, svetujejo, da "imejte stalno očesni kontakt, bodite sproščeni in nasmejani. Opazovanje otrokovega odziva v vodi je bistveno, da ne pride do neprijetne situacije".

Kot razložijo, ima strah na učenje plavanja izjemno velik vpliv. Po njihovih izkušnjah ga otrok ne pridobi že z rojstvom temveč z negativno izkušnjo. Zato, imajo kot že omenjeno, glavno nalogo tako starši kot učitelji plavanja, da strah skupaj z otrokom premagajo. "Otroka je treba potolažiti, motivirati in mu dati občutek varnosti. Pomaga lahko že otrokova najljubša igrača. Pozorni moramo biti na postopno soočanje prestrašenega otroka z vodo. Imeti moramo tudi stalen očesni stik in se z otrokom pogovarjati," nekaj napotkov navedejo inštruktorji plavanja.

Gorsko kolesarjenje Adrenalin Popotnik Šport za starše z jeklenimi živci

Opažajo, da je največji problem staršev, da od otrok zahtevajo preveč naenkrat in zastavljajo prevelike cilje. "Nujno je postopno učenje. Starši pozabljajo na učenje preko igre. Pri učenju želijo otroka naučiti izdihovanja v vodo še preden znajo dobro izvajati udarce in zavesljaje. Koordinacija gibanja, kot so udarci in zavesljaji z izdihovanjem v vodo, namreč sledijo na koncu," še povedo.

Tudi prostor, kjer se otrok uči plavat je pomemben. Po besedah strokovnjakov je za učenje plavanja najprimernejša mirna voda, ki je čista in dovolj topla. Zato za dojenčke ne priporočajo daljšega zadrževanja v jezeru, reki in morju. V bazenu je nadzor čistoče in temperature najboljši, hkrati pa je voda mirna, saj ni valov, vodnih tokov, vodnih vrtincev.

Izogibajte se rokavčkom

Prav tako mora učenje plavanja potekati tudi v primerno globoki vodi. Na tem mestu odsvetujejo umazano in hladno vodo, vodo, kjer se ne vidi dna, so drseča tla v vodi in ob njej, vodo z nevarnimi in ostrimi predmeti, vodo, kjer ni zagotovljen varen vhod in izhod iz nje. "Izogibati se moramo učenju plavanja, kjer ni prisoten reševalec iz vode in kjer je, gneča. Odsvetujemo tudi učenje plavanja v bližini plovil in skakališč,"  še navedejo.

Plavanje | Avtor: Profimedias Profimedias
Za konec nekaj besed namenijo še rokavčkom, saj ti povečujejo vzgon zgornjega dela telesa. Njihova slabost pa je, da otrok preide v pokončni položaj (boki in noge so globje), kar ni primerno za plavanje. Pri šibkejših otrocih so rokavči lahko tudi nevarni, saj jim držijo roke nad vodno gladino, usta pa pod.

Priporočajo predvsem uporabo plavalnih črvov, plavalnih desk in plavajoče blazine.

Pravijo, da je pri izboru pripomočkov treba biti pozoren na starost otrok, predznanje plavanja, pogoje dela in plavalno skupino otrok. "Plavalni pripomoček mora biti varen, priporočljivo je, da je sestavljen iz več delov, mora biti že preizkušen, omogočati mora vodoraven položaj otroka v vodi, biti prilagojen teži in velikosti otroka, omogoča otroku gibanje z rokami, nogami, trupom in glavo in mora biti iz ustreznega materiala," zaključijo.

Otroci na snegu Strokovnjaki Popotnik Počitnice: za otroka je bolj kot destinacija pomembno to
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.