Slovenija
29 ogledov

Starši neplačniki stroškov za vrtec ob točke za sprejem naslednjega otroka

Predšolski otroci Profimedias
V uradu varuha človekovih pravic, ki ga vodi Vlasta Nussdorfer ocenjujejo, da je pobuda predstavnica vrtca, ki predlaga, da bi staršem neplačnikom obveznosti za vrtec odšteli točke za sprejem drugega otroka, utemeljena.

"Izterjava stroškov neplačevanja vrcev preko sodišča je zamudna in neučinkovita. Veliko je staršev, ki stroškov ne plačujejo, pa bi jih po informacijah, ki jih je pridobila tudi na centru za socialno delo, pri Rdečem križu in Karitasu, lahko plačevali, a se na prošnje in pozive sploh ne odzivajo," navajajo pisanje ene od ravnateljc vrca v Sloveniji pri Varuhu človekovih pravic.

Staršem z neporavnanimi oveznostmi bi odvzeli točke

Ravnateljica se je nanje obrnila, ker v  vrtcu razmišljajo o dopolnitvi kriterijev v Pravilniku o sprejemu otrok v vrtec z dodatnim kriterijem, ki bi omogočal odšteti določeno število točk staršem, ki imajo neporavnane obveznosti do vrtca. Ravnateljico zanima, ali bi bil tak dodatni kriterij kakorkoli lahko sporen z vidika spoštovanja človekovih pravic.

Nepravično do rednih plačnikov

Pri Varuhu človekovih pravic meni, da dodatni kriterij, kot ga predlaga ravanteljica, z vidika spoštovanja človekovih pravic ni sporen. "S pobudnico smo se strinjali, da ni pravično, da starši pridobijo večje število točk, če imajo v vrtcu več otrok, pa obenem ne plačujejo stroškov, kot starši, ki imajo v vrtcu le enega otroka, pa so redni plačniki," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Vrtec ni obvezen

Dodajajo, da programi predšolske vzgoje, ki jih izvajajo vrtci, niso obvezni. Vključitev v vrtec je le možnost, ki je na voljo staršem kot organizirano zagotavljanje varstva, obenem pa pomeni spodbudno okolje za otroke predvsem zaradi boljše socializacije. Idealno bi bilo, da bi bili v vrtce lahko vključeni vsi otroci in da bi bili programi predšolske vzgoje za vse brezplačni. Vendar finančne zmožnosti državetega (še) ne omogočajo.

"Pobuda je utemeljena"

"Menili pa smo, da je treba vsak primer starša - neplačnika obravnavati individualno, skušati ugotoviti dejansko materialno stanje družine, razloge za neplačevanje stroškov in skupaj z njimi iskati rešitve. Prav tako je treba o dopolnitvi pravilnika z omenjenim dodatnim kriterijem pravočasno obvestiti vse starše, da se bodo na spremembo lahko pripravili," pravijo pri varuhu. 

Obvestiti tudi pristojno ministrstvo

Predlagajo, da dopolnitve pravilnika obravnavajo tudi pristojni organi vrtca in ustanoviteljice ter vrcu svetuejjo,  da o nameravani dopolnitvi pravilnika pridobi tudi mnenje Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ode 14:33 06.november 2016.

    Nakavsaš 10 otrok, ki niso zato nič krivi in lepo živiš na račun države, a ne?

  • Dragan Marina Mudrinic 19:31 04.november 2016.

    če tko misliš in govoriš o sorodnikih , kva si kej misliš pa govoriš o nam - sosedih , kameratih

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:41 04.november 2016.

    ...razen če si aktiven iskalec zaposlitve in lahko to tudi dokažeš. Ker je teoretično in praktično nemogoče iskati službo, ko imaš otroka doma.