Slovenija
1912 ogledov

Stavka v domu starejših

Starejši zakonski par starejša zakonca arhiv Žurnal24
Stavkovnih zahtev je več.

Zaposleni v novomeškem Domu starejših občanov danes med 9. in 11. uro stavkajo. V stavkovnem odboru Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije so kot razlog za stavko navedli neenakopraven položaj pri delu za praznike in navedli še druge zahteve. Predsednik stavkovnega odbora in predsednik omenjenega sindikata Zvonko Vukadinovič poudarja, da vodstvo doma zaposlenim med prazniki namesto, da bi jim to delo plačali, kot določa kolektivna pogodba, zadnji dve leti podeljuje neplačane proste dneve, ki jih morajo ti potem še nadoknaditi.

Zaposleni morajo tako po njegovih besedah na leto ob enaki plači delati vsaj 11 dni več od svojih kolegov drugje po državi in so zato v neenakopravnem položaju. Stavka, ki so jo bili prisiljeni sklicati, pa je edino sredstvo, da dosežejo, kar jim gre, in odpravijo po njegovi oceni nezakonito stanje.

Kot poudarjajo v stavkovnem odboru, so se sicer z vodstvom novomeškega DSO pred stavko večkrat neuspešno pogajali. Direktorica Milena Dular je po drugi strani za naš portal povedala, da primerjave z drugimi domovi ne more komentirati, poudarja pa, da pri njih delujejo v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo. "Med pogajanji smo stopili sindikatu nasproti toliko, kolikor nam dopušča zakonodaja."

"Sindikat želi uveljaviti nekaj, kar je v nasprotju s kolektivno pogodbo, o tem se morajo pogajati s pristojnim ministrstvom," poudarja Dularjeva.

Po nekaj dneh naj bi z mile oblike postopoma prešli na tršo obliko in stavko časovno razširili, na vprašanje, kako bodo reševali zaplet, je Dularjeva povedala, da se o tem še pogovarjajo.

Za naš portal je direktorica še povedala, da so oskrbovanci doma zjutraj vsi dobili svojo oskrbo, poudarila je, da so ustanova javnega pomena, kar pomeni, da so tudi pravila stavke drugačna.

Po besedah nekaterih zaposlenih v DSO Novo mesto naj bi stavkala večina od približno 230 zaposlenih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • pje 10:42 10.januar 2018.

    Res je, da so plače po domovih zelo slabe. Vprašam pa se kako je po nekaterih domovih delo opravljeno predvsem pa odnos med zaposlenimi in stanovalci? Kar nekaj domov poznam pa lahko rečem glede na videno in slišano na lastna ...prikaži več ušesa si v teh, ki jih poznam še minimalca za enkrat ne zaslužijo.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:25 10.januar 2018.

    Ne dajte se Mileni,vendar pa s stavko ne prizadenite oskrbovancev,čeprav je to težko?

  • Avatar Leon
    Leon 09:24 10.januar 2018.

    "Sindikat želi uveljaviti nekaj, kar je v nasprotju s kolektivno pogodbo, o tem se morajo pogajati s pristojnim ministrstvom," poudarja Dularjeva. Zakaj potem štrajkajo v Domu in ne gredo pred vlado ali ministrstvo ? Kaj so krivi nemočni starčki in ...prikaži več starke ,če imamo gnilo vlado in nesposobne ministre ? Tudi svojci bi morali stopiti v korak z delavci doma in skupaj protestirati ,kajti nekoč bomo vsi na istem .