Zdravje > Aktualno
986 ogledov

Stavkali bodo tudi bolničarji, medicinske sestre...

zdravstvo Saša Despot
Zaposleni v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo, posebnih socialno varstvenih zavodih, lekarnah, zdraviliščih ... svoje delo zavzeto in odgovorno opravljajo vse dni v letu, ponoči, ob nedeljah in praznikih, sporočajo.

Medicinske sestre, bolničarji, labaratorijski tehniki, socialni delavci, kuharji, perice, strežnice in psihologi, zaposleni v domovih upokojencev, v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, posebnih socialnih zavodih in centrih za socialno delo bodo 13. februarja opozorilno stavkali: "Dva največja sindikata v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v Sloveniji (Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije), ki združujeta približno 80 % vsega organiziranega članstva v obeh dejavnostih, kot je že bilo napovedano konec lanskega decembra, zaostrujeta sindikalne aktivnosti," so sporočili.

Stavkali bodo dve uri, čas stavke bodo določili naknadno in je odvisen od odločitve posameznega zavoda. 

Zahteve bodo zaostrili?

Oba sindikata zahteveta dvig plač, odpravo še veljavnih varčevalnih ukrepov, vključno z dvigom vrednosti plačnih razredov za 8 odstotkov ter uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, ki so zapisani v Modri knjigi standardov in normativov v zdravstveni in babiški negi ter oskrbi, ter drugih standardov in normativov v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. 

Zahtevajo tudi  višje plačilo dela na dan praznika, dela v nedeljo ter nočnega dela ter ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Če vlada njihovim zahtevam ne bo ugodila bodo po prvi dveurni stavki, stavkovne aktivnosti še zaostrili in izvedli tudi protestno shod.

policija stavka Slovenija Policisti bodo stavkali. Kakšne so njihove zahteve?

Slovenijo torej prihodnji mesec čaka stavka policistiov, ki bodo stavkali 12. februarja, dan kasneje, bodo torej sledili bolničarji, medicinske sestre, 14. februarja pa bodo stavko izvedli vzgojitelji in učitelji.

Branimir Štrukelj Izglasovana Slovenija 14. februarja stavka učiteljev

 

Komentarjev 6
  • stary1 19:00 10.januar 2018.

    sem slišal, da so medicinske sestre tak bolj za zabavo dohtarjem, da jim ponoči ni dolg čas, noč je dolga in dohtarjem prav pride kakšna svinjska polovička ,, za obdelat, Da pa ne govorim medicinskih bratcih,, to so pa baje ...prikaži večbaje sami pedri,, tak sem slišal ,, tak se po Ljubljani govori

  • Kar Neki Furli 13:10 09.januar 2018.

    Vukadinović dobil boš sprey v gobec

  • optimo75 13:09 09.januar 2018.

    Na vsake tri mesece se zbudijo v JS. Rad bi dočakal dan, ko bodo pa sindikati v zasebnem sektorju rekli, zdaj gremo pa mi mal na ulice, vključno s Krko, Lekom,...da se zaprejo dol avtoceste in vsi dostopi do JU, ...prikaži več pa da vidim reakcijo države, mafija. Ali pa da bi se starši kolektivno odločili, da bi stavkali tako, da ne bodo otrok pripeljali recimo en teden v šole, pa da vidim potem ksiht biskvitka in učiteljev, kaj si bodo začeli s praznimi učilnicami. Samo skupaj bi bilo treba stopit.