Slovenija
42 ogledov

Stavka zaradi božičnice?

Tovarna Gorenje. Gregor Katič
Delavci Gorenja dosegli svoje– božičnica bo višja, nadure bodo plačane, plače bodo uravnotežene, odpuščanja ne bo.

Pred upravno stavbo Gorenja so se dane zjutraj zbrali delavci Gorenja, ki so bili nezadovoljni z letošnjo božičnico in neizplačilom nadur. Uprava Gorenja je namreč delavce v torek obvestila, da letošnja božičnica znaša 150 evrov neto, medtem ko so lani prejeli 250 evrov, so pojasnili v Gorenju.

Da so se delavci spontano zbrali, nam je potrdila tudi tiskovna predstavnica Gorenja, Elizabeta Biluš, ki je povedala, da je bilo pred podjetjem le manjše število ljudi. "Nikakor pa ne gre za vse zaposlene, niti za polovico ne," nam je povedala. Ljudje, ki delajo v proizvodnji, so ob šesti uri prišli normalno v službo, šele potem so se odločili, da prekinejo delo, nam je razložila predstavnica podjetja.

Po neuradnih podatkih je protestiralo 1000 delavcev. V Gorenju pa so zatrjevali, da stavka 300 zaposlenih.

Božičnica sedaj še višja od lanske

Pred zbrane delavce je stopil predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac v spremstvu varnostnika in jim povedal, da je uprava pripravljena namesto napovedanih 150 evrov neto božičnice izplačati 300 evrov. Delavci so od vodstva podjetja dobili pisno obljubo, da jim bodo prihodnje leto plačevali nadure, začela pa se bodo tudi pogajanja o uravnilovki glede dodatkov k plačam. Pisno so tudi zagotovili, da odpuščanja delavcev zaradi napovedane selitve proizvodnje v Srbijo ne bo.

16. januarja stavka, če se ne bodo držali dogovorjenega

Glavni sindikalist Gorenja Ivan Vidakovič je za 16. januar naslednje leto napovedal splošno stavko vseh 4500 zaposlenih, če uprava Gorenja do 15. januarja ne bo uresničila vseh pisnih zahtev.

Poudaril je tudi, da današnja stavka, v kateri je po njegovi oceni sodelovalo od 1000 do 1200 delavcev, najmanj jih je bilo iz režijskih služb, ni bila napovedna. Sindikat jo je sicer podprl, vendar ni bil njen organizator. Predstavniki podjetniškega sindikata so danes navajali, da so že vse leto upravo Gorenja opozarjali na slabe razmere v podjetju in na nizke plače, vendar jim uprava ni prisluhnila.

Komentarjev 11
  • franke 14:17 12.december 2012.

    ZARADI DELAVCEV DRŽAVA NI NEKONKURENČNA. AMPAK ZARADI TAJKUNOV IN POŽREŠNIH MENEDŽERJEV.

  • franke 14:15 12.december 2012.

    BRAVO TAKO SE DELA NE MI OVCE SE NE UPAMO GLAS DVIGNIT.

  • feferon 13:43 12.december 2012.

    Ma kakšnega fotokopirca? Daj nehi bluzit ! Poznam in so mi sami povedali, da se je talalo. Medtem ko v gospodarstvu večinoma še regresa ne vidijo, se izplačuje povsod v javnih službah, pa lahko ti politiko zraven vlečeš, mi minuse ...prikaži več daješ, ampak dejstvo je, da so oni vedno prvi pri koritu.