Slovenija
18 ogledov

Stavkajo proti najemnini Vegradu

Žurnal24 main
Prisilni izselitvi se bodo delavci uprli z vsemi sredstvi; nekaterim že zamenjali ključavnice.

Triinštirideset Vegradovih delavcev-podnajemnikov v delavskem domu na ulici Vide Pregarčeve 34 v Ljubljani stavka. Kot povsem nesprejemljivo označujejo plačevanje najemnine podjetju, ki jim dolguje ogromne vsote denarja, saj 75 evrov mesečno preprosto nimajo.

Nekaj časa najemnin niso plačevali, od 21. aprila pa od prijave bivanja Vegrad spet zahteva denar za nastanitev. Paradoksa, da sami ne plačujejo, a to zahtevajo od delavcev in tako le še povečujejo njihovo stisko, "niso pojasnili ne Vegradovi vodilni ne stečajna upraviteljica Alenka Gril," so za Žurnal24 povedali na IWW – Nevidni delavci sveta.

Predlagajo znižanje terjatev

Na skupščini so delavci sestavili stavkovni odbor s tremi predstavniki in soglasno sprejeli sklep o takojšnjem začetku stavke stavki najemnikov. "Dokler nam Vegrad d.d. – v stečaju ne povrne vseh dolgov, ne bomo plačevali najemnin za bivanje v delavskem domu," so zapisali. Predlagajo pobot, tako da se jim vsak mesec znižajo terjatve do podjetja v višini 75 evrov. Odgovor pričakujejo najpozneje v sredo.

Menjava ključavnic že aktualna - pravna pot predolga

"V času stavke najemnikov se nobenega delavca ne sme odjaviti z naslova delavskega doma niti mu groziti z odjavo ali prisilno izselitvijo," so zapisali v izjavi za javnost, "kljub temu so od aprila nekaterim že zamenjali ključavnice, da delavci ne morejo v svoje sobe in spijo pri sodelavcih," so nam povedali predstavniki stavkovnega odbora. Po pravni poti z izselitvijo Vegrad še ni poskušal, je zanje predolgotrajna, so še dodali na IWW in napovedali, da se bodo vsakemu poskusu prisilne izselitve uprli z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Komentarjev 1
  • 1111 16:36 01.julij 2011.

    bravo Pahor...to je tvoje delo...sram te bodi!!!