Slovenija
26304 ogledov

Ste dobro pogledali, kaj piše pri vratih avtobusa?

ljubljana 03.07.08 lpp, mestni avtobus, trola, slovenska ulica; foto:Sasa Despot Saša Despot
Te omejitve morate upoštevati, ko vstopate.

Sredi julija so na Dunaju sprejeli odločitev, da bodo v javni potniški promet vpeljali nekaj sprememb. V prihodnje tako nameravajo prepovedati vnos določene vrste hrane, ki širi močne vonjave. Ukrepi naj bi bili sprejeti v dobrobit potnikov. Na boljšo potovalno izkušnjo so poskušali vplivati tudi z deljenjem brezplačnih dezodorantov. 

Omejitve glede vnosa predmetov na sredstva javnega prevoza veljajo tudi pri nas. Težave zaradi vnašanja hrane na vlake pri nas v nasprotju z Dunajčani ne zaznavajo. "Občasno se pojavljajo potniki, ki v vlak prinašajo hrano. A zaradi omenjenega pritožb potnikov nismo zaznali. Bolj pogosto potniki vnašajo hrano na vlake v mednarodnem prometu, saj gre za daljša potovanja. V tem primeru postopamo skladno z mednarodnimi predpisi in v dogovoru ter na osnovi izmenjav mnenj z drugimi železniškimi podjetji," pojasnjujejo na Slovenskih železnicah. Drugače je na avtobusih LPP. "Na vseh avtobusih LPP so pri vstopnih vratih nalepljeni piktogrami, ki označujejo določene prepovedi. Med njimi je tudi simbol, ki ponazarja prepovedan vnos hrane na avtobus," pojasnjujejo v podjetju LPP.  

Če potnik krši Pravilnik o notranjem redu oziroma če pride na vlaku do npr. tatvine, mora osebje vlaka ravnati v skladu z navodili, ki jih določa pravilnik.

Vlak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kakšne so omejitve?

"V potniške vlake se lahko omeji vnašanje osebne prtljage glede na obseg in število kosov. V takšnih primerih se lahko zaračunava dodatek za preobsežno prtljago," pravijo na SŽ. Ne na avtobuse ne na vlake se ne smejo vnašati nevarni predmeti. "37. člen Splošnih prevoznih pogojev - MPP določa, da se na avtobus ne sme vnašati orožja, ostrih predmetov, lahko vnetljivih, eksplozivnih, radioaktivnih in drugih predmetov ali snovi, ki pomenijo zaradi svojih lastnosti nevarnost in lahko povzročijo posledice potnikom, vozniku ali vozilu;-predmetov, katerih prevoz je prepovedan z zakonskimi predpisi ali predpisi o javnem redu in miru; zložljivih koles, ki niso varno pripeta skladno z določili, navedenimi v drugem in tretjem odstavku 41. člena teh splošnih prevoznih pogojev ter drugih predmetov, ki bi drugim potnikom, vozniku ali vozilu lahko povzročila škodo." 

Potnika, ki ogroža varnost ljudi in premoženja, lahko z avtobusa odstrani varnostnik, ki ima za to potrebna pooblastila.

V primeru, ko osebje vlaka domneva, da je potnik vnesel v vagon nevarne predmete, lahko le na podlagi potnikovega soglasja in v njegovi navzočnosti pregleda vsebino osebne prtljage. "Če se domneva potrdi, mora potnik izstopiti, osebje vlaka pa o tem napiše ustrezno poročilo. Kadar se pri pregledu vsebine najde orožje ali razstrelivo, se o tem takoj obvesti policijo," postopek opisujejo na SŽ. Če ni v nasprotju z veterinarskimi, sanitarnimi in drugimi predpisi, je dovoljeno v potniških vagonih prevažati tudi majhne udomačene živali, če jih je mogoče namestiti kot prtljago ali držati v naročju. Prevoz večjih psov je dovoljen pod posebnimi pogoji.

Medtem ko na Slovenskih železnicah poskusov vnosa nenavadnih predmetov na vlak ne beležijo, so na LPP imeli nekaj nenavadnih izkušenj. "Mednje lahko štejemo vile, plinsko jeklenko, kačo ..." naštejejo.

Komentarjev 7
  • Franjo Erman 13:43 12.avgust 2018.

    ja super. na tržnico s cekarjem in na autobus, nazaj pa z taksijem

  • Rafaeluss 16:24 11.avgust 2018.

    To pa SIGURNO bom dovolil pregled prtljage če imam v potovali bombo. Ma kaki terci

  • Fulmmer 13:52 11.avgust 2018.

    Ja kaj pa če bo kdo kakšen vetrček spustil, kdo bo potem odgovarjal?