Slovenija
7327 ogledov

Ste že preizkusili novi Gmail?

Gmail Žurnal24
Gmail je doživel največjo prenovo doslej v 14-letni zgodovini.

Pri Googlu so v splošno uporabo predali močno predelani poštni odjemalec Gmail, ki ga po svetu uporablja več kot 1,4 milijarde ljudi. Spremenili so mu dizajn in mu dodali številne nove funkcije, ki so prilagojene predvsem poslovnim uporabnikom, a jih lahko s pridom izkoriščajo tudi običajni ljudje. 

Videz poštnega odjemalca bo terjal nekaj privajanja, saj se na prvi pogled zdi precej več praznega prostora, po drugi strani pa so nekatere funkcije in ukazi bolj zgoščeni kot prej in tudi število prikazanih poštnih sporočil je manjše. 

Med novostmi, ki najprej padejo v oči, je hitri dostop do nekaterih Googlovih aplikacij na desni strani zaslona- tam prek ikon dostopamo do Koledarja, Keepa in močno predrugačene storitve Opravila. Najpomembnejša novost je možnost enostavnega prenosa določenega e-sporočila med naloge z dodatnimi komentarji in roki izvršitve, tako da je mogoče enostavneje slediti nekim projektom.

Sporočilo lahko potuje po zaupnem kanalu

Pri Googlu med novostmi še posebej izpostavljajo precej višji nivo varnosti in zasebnosti, ki da ga nudi Gmail. Tako Gmail pridobiva možnost "Varni načina", ki omogoča, da neko sporočilo, ki ga pošljete, Gmail po določenem času izbriše in ni več dosegljivo niti za naslovnika niti za nepooblaščene osebe. Potem je tudi dvostopenjska avtentikacija, ko lahko naslovik odpre vaše sporočilo šele potem, ko vnese kodo, prejeto prek SMS sporočila. 

Prav tako je mogoče blokirati posredovanje nekega e-sporočila, kopiranje, prenos al tiskanje. Na ta način naj bi bilo precej manj neželenih situacij, ko neki občutljivi podatki pridejo do nepooblaščeih oseb. 

Vse te novosti iz "Varnega načina" sicer takoj na začetku še niso na razpolago, a njihovo delovanje lahko pričakujemo v kratkem. 

Gmail | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Ena od dobrodošlih novosti pa je, da je že kar prek mape Prejeto mogoče odpirati ali prenesti pripete datoteke, medtem ko je bilo doslej potrebno vsako sporočilo najprej odpreti. Druga novost pa je funkcija Preloži, ko neko dospelo neprebrano sporočilo prestavimo poljubno v prihodnost in ga bomo znova prejeli ob nastavljenem času.

Bistveno bolje kot doslej naj bi Gmail varoval uporabnika pred "phishing" napadi, saj pregledujejo vsako sporočilo posebej. Pri sumljivem sporočilu odslej nanj uporabnika Gmail opozori na bistveno bolj opazen način. 

Vse našteto trenutno velja le za namizno storitev Gmaila, saj odjemalec za pametne naprave novih ukazov še ne pozna. Tudi ne morejo že vsi uporabniki preklopiti na novejši način. Ali lahko to storite, preverite tako, da se s kurzorjem pomaknite zgoraj desno na zobnik, oziroma ikono za nastavitve. Tam bi vas moralo čakati sporočilo, ali želite preizkusiti novi Gmail. Na isti način lahko (za zdaj) tudi znova preklopite na dosedanji Gmail.

dezurni@gmail.com

Komentarjev 1
  • max 22:36 27.april 2018.

    use kar ste napisal že ene tri mesce s pridom uporabljam-o malce ste zaostali a koko se reče :)