Slovenija
56 ogledov

Steljniki so bogastvo

Koso so spretno vihteli kosci iz Drašičev, pomagali pa so jim domačini in obisko Žurnal24 main
Ohranjanje kulturne krajine in tradicije podeželja.
Botanična zakladnica
Natura 2000. Steljniki so prava botanična zakladnica in so uvrščeni v območje Natura 2000. Gostijo številne zavarovane in ogrožene rastlinske ter živalske vrste. Med drugim v njih najdemo več kot sto vrst metuljev in gliv, 13 vrst kukavic, 39 vrst ptic in veliko orhidej.

Lani so belokranjske občine, Krajinski park Kolpa in novomeška enota zavoda za varstvo narave pristopili k projektu Revitalizacija belokranjskih steljnikov. Letos je bilo na devetih lokacijah v vseh treh občinah očiščenih 20 hektarov steljnikov.

Belokranjski steljniki so prepoznavni kot značilna kulturna krajina Bele krajine, žal pa se intenzivno zaraščajo, kar je posledica sodobnega kmetovanja. Namen projekta je spodbuditi primerno kmetijsko rabo in obuditi ljudska izročila, povezana s steljarjenjem.

Košenje brez subvencije
Projekt, katerega nosilka je Občina Metlika, je vreden slabih 80 tisoč evrov; 70 odstotkov jih prispeva Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, 20 odstotkov Lokalna akcijska skupina Dolenjska in Bela krajina, 10 odstotkov pa se pokriva iz lastnih sredstev partnerjev.

70 odstotkov k projektu oživitve steljnikov prispeva Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Jože Nemanič, svetovalec za kmetijstvo na metliški občini, je poudaril, da je v prihodnje pomembno sodelovanje z lastniki steljnikov. “Na ministrstvu za kmetijstvo bomo poskušali pridobiti finančno podporo, saj država košnje steljnikov ne subvencionira,” je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.