Slovenija
95052 ogledov

Šter o sedmih Slovencih: Prav trudili se z njimi ne bomo

Letališče Južeta Pučnika na Brniku Klemen Misic / Alamy / Profimedia
Vodja konzularnega predstavništva o tem, kaj se je zgodilo s sedmimi Slovenci, ki so osmešili Slovenijo, ker niso želeli na evakuacijsko letalo.

Na konzularni službi Ministrstva za zunanje zadeve opozarjajo, da so možnosti za povratek v domovino za Slovence, ki so na takšnih ali drugačnih potovanjih po svetu, vse bolj pičle. Vse več držav popolnoma zapira meje, letala ostajajo na tleh, javni promet ugaša. 

Kljub temu v službi MZZ v sodelovanju z drugimi državami nadaljujejo iskanje vseh mogočih poti za organizacijo še nekaj letalskih prevozov. V zadnjih dneh so na ta način domov spravili že 400 Slovencev, organizirajo pa še nekaj letov. 

Iz Madrida v karanteno v Velenje

Ponoči je iz Madrida na ljubljanskem letališču že pristalo letalo. Ker prihajajo iz visokorizične države Španije, so naše oblasti uvedle novost in morajo čisto vsi potniki v 14-dnevno odrejeno karanteno. "To pomeni, da bodo z letališča odpeljani v namestitveni objekt z ločenimi sobami," je včeraj za Žurnal24 pojasnila Mirjam Možgan iz konzularne službe.

koronavirus COVID-19 konvoj srbski državljani Slovenija Občina je iz medijev izvedela, da je pri njih karantena

Kot je na družbenem omrežju Twitter davi še zapisal uradni govorec vlade Jelko Kacin, so slovenski državljani, ki so prileteli iz Madrida, "že v karanteni na oni strani Trojan". V 14-dnevni karanteni bodo v velenjskem hotelu Paka, ki ga je vladi skupaj z vilo Herberstein v brezplačno uporabo ponudil kitajski Hisense kot lastnik velenjskega Gorenja, poroča STA. Za namestitev v karanteno so se oblasti odločile, ker Španija predstavlja visoko tvegano območje. Je pa poteza z namestitvijo v Velenju očitno sprožila negodovanje v lokalni skupnosti. 

Samoizolacije, kot je bila priporočena ob podobnih nedavnih prihodih, se veliko potnikov doslej ni držalo, prav tako je epidemija v Španiji v zadnjih dneh močno eskalirala. Kot je znano, naj bi bil na včerajšnjem letu iz Madrida tudi slovenski košarkaški reprezentant Zoran Dragić. Njegovi starši so sicer trenutno v ZDA v Miamiju pri njegovem bratu, NBA igralcu Goranu Dragiću.

V četrtek zvečer se je na pot podal tudi konvoj osebnih vozil s slovenskimi državljani iz Severne Makedonije. Kot je tvitnilo slovensko veleposlaništvo v Skopju, so na pot pospremili konvoj z 10 slovenskimi osebnimi avtomobili, za nekaj ljudi pa so zagotovili prostor v avtobusu.

Jelko Kacin Pomagajte jim! Slovenija Vlada prosi za pomoč: Odprli so poseben transakcijski račun za donacije

Iz Madrida bo v soboto v večernih urah organiziran še en let proti Sloveniji, prihodnji teden organizirajo tudi polet z finske prestolnice Helsinki.

Na zunanjem ministrstvu so poleg tega opozorili, da bo samo še danes možen direktni let iz Pariza v Zagreb. Od sobote bo mogoče v Zagreb priti le še posredno preko Amsterdama, Londona, Bruslja ali Frankfurta.

Ali je sedmerica na Kanarskih otokih doživela boljšo "varianto"?

Možganova je včeraj povedala, da na MZZ nimajo informacij, kje je trenutno sedmerica dopustnikov, ki se je prejšnji teden tik pred vzletom letala s Kanarskih otokov odločila, da bo ostala na letovanju in "počakala na boljšo varianto". Zaradi tega je poljsko letalo, na katerem si je MZZ uspel zagotoviti proste sedeže za Slovence, poletelo s sedmimi nezasedenimi sedeži, kar je zelo razjezilo diplomatske uslužbence.

Vodja konzularne službe pri MZZ Andrej Šter pa je za TV Slovenija komentiral: "Mi sicer nimamo nikakršne prepovedi ali česa podobnega, ampak da bi si prav prizadevali, kako bomo teh sedem šli iskati, to pa tudi ne."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • janko90 11:38 28.marec 2020.

    Je kakšen problem z njimi? So zaprosili, da bi šli domov na račun davkoplačevalcev? Imeli so priložnost, niso je vzeli in mislim, da so dovolj pametni, da države ne bodo prosili, da jih zdaj ekstra vozi domov. Sploh pa , ...prikaži več , ali kje piše, da jih je treba tudi proti njihovi volji voziti nazaj? Je pa najbrž prav, da se vsakega, če je le možno obvesti o priložnosti za vrnitev in v primeru, da je ne sprejme, takemu pove, da bo kasneje moral zaprositi za reševanje.

  • Boris13 06:25 28.marec 2020.

    Ti naj ostanejo tam kjer so in si pomagajo sami kakor vejo in znajo. Očitno nekaterih še vedno ni srečala zdrava pamet

  • maiprinligh 19:03 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks