Slovenija
48 ogledov

Stereotip: moški programirajo v kleti

slovenija 28.11.07 studenti v predavalnici, predavanje, posvet na temo predloga Saša Despot
Študij. Ženske prevladujejo v družboslovju, v programih računalništva jih je najmanj.

"Kljub razvoju tehnologije in vedno več ženskam, ki opravljajo s tem povezane poklice, te še vedno marsikdo čudno pogleda, ko mu poveš, da študiraš računalništvo," pravi študentka fakultete za računalništvo in informatiko Saša Špiler.

Področje računalništva je v Sloveniji namreč eno izmed tistih, kjer med študenti prevladujejo moški. Lani je bilo na primer med novovpisanimi kar 88 odstotkov moških. Ravno zato, ker so ženske v manjšini, pa Špilerjeva ocenjuje, da je to lahko prednost, "saj tudi na delovnih mestih v računalniških poklicih prevladujejo moški, zato bi delodajalci raje zaposlili tudi kakšno dekle".

Zanima jih, ampak ...

Ker je tehnologija vedno bolj prisotna v vsakdanjem življenju, je smešno, da se v programe računalništva vpiše tako malo deklet, ocenjuje Alja Isaković, ena izmed organizatoric delavnic programiranja za dekleta, s katerimi želijo dati priložnost in spodbudo dekletom, ki jih je v programiranju premalo.
"Veliko deklet je v prijavi napisalo, da jih računalništvo zanima, vendar se jim je to vedno zdelo nekaj moškega, zato se niso odločile za vpis na fakulteto," pravi Isakovićeva in nadaljuje, da v Sloveniji še vedno prevladuje stereotip, da je programer mlad moški, ki programira v kleti. Vendar je to prav nasprotno poklic, ki zahteva veliko sodelovanja in 
komuniciranja.

Dekleta v naravoslovje

Tudi Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) si prizadeva za več deklet v naravoslovno-tehniških poklicih. V ta namen organizirajo Dan za punce, kjer dekletom z obiski v podjetjih predstavljajo naravoslovno-tehniške poklice.

Maja Šoba Tovšak iz ZDS pojasnjuje, da "si deklice ne znajo niti predstavljati, kako se nekateri poklici izvajajo, in se tako morda lažje odločijo za usmeritev". Dan za punce je zaenkrat namenjen le osnovnošolkam, vendar želijo prihodnje leto za narovoslovno-tehniške poklice navduševati tudi srednješolke.

grafika programerji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.