Slovenija
7575 ogledov

Rozman tudi o tem, zakaj imamo najvišjo smrtnost v Evropi

Dom upokojencev Nova Gorica A. Š.
Sporočili tudi žalostne podatke o stanju okuženih z novim koronavirusom v domovih za starejše občane.

"Število na novo okuženih v domovih za starejše občane se je včeraj povečalo še za 187. Tako je zdaj v domovih za starejše aktivno okuženih kar 2.325 stanovalcev," je na popoldanski novinarski konferenci sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Covid-19 Slovenija Zdravje Covid-19: Prav nič na boljše ne gre, pravzaprav je stanje vse slabše

Prav tako je po njegovih besedah veliko okuženih tudi zaposlenih v domovih, včeraj se je ta številka dvignila za dodatnih 72 primerov. Tako je zdaj aktivno okuženih 874 zaposlenih v domovih. V petih posebnih socialno-varstvenih zavodih imajo trenutno 127 okuženih uporabnikov, enega več kot včeraj, in 88 zaposlenih, tri več kot dan prej.

Največji porast okužb pri stanovalcih je bil včeraj v domu starejših občanov Nova Gorica kar 39. V domu starejših občanov v Beltincih 91 okužb, v Ormožu 18 okužb in v Radovljici deset okužb.

"Na drugi strani pa ekipe v bolnišnicah danes po dolgem času nekoliko lažje dihajo. Pred eno uro je bilo v naših bolnišnicah prostih kar 20 intenzivnih postelj, pol od teh v UKC Ljubljana, tako da imamo tudi pozitivne vesti," še dodaja Kacin. 

Prevoz pacientov s covid-19

Na začetku novinarske konference je sicer Kacin odgovoril tudi na vprašanje z dopoldanske novinarske konference v povezavi z domnevno zavrnitvijo prevoza pacientov s covidom-19 s strani slovenske vojske.

vojaški helikopter navodila MZ Slovenija Če imate zgolj enega od znakov covida-19, na helikopter niti ne računajte!

“Po pojasnilih ministrstva za obrambo, dežurne posadke helikopterjev slovenske vojske pri delu v trenutnih razmerah upoštevajo navodila ministrstva za zdravje, ki jih je izdalo 2. marca letos, in v katerem je za transporte zapisano, da se služba helikopterske nujne medicinske pomoči za prevoze pacientov okuženih s koronavirusom praviloma ne uporablja,” je pojasnil.

Ministrstvo za zdravje je to omejitev po njegovih besedah postavilo samo sebi zaradi omejenih resursov tako helikopterjev kot posadk, saj ministrstvo za zdravje s tem načinom ohranja osnovne dejavnosti, nujno medicinsko pomoč, nujne reševanje v gorah in nujne sekundarne transporte, vključno s prevozi novorojenčkov v inkubatorjih.

“Ključen je namreč odziv posadk oziroma vzlet helikopterjev v realnem času. V bistvu gre za morebiten začasen izpad helikopterja zaradi čiščenja oziroma dekontaminacije helikopterja po prevozu bolnika, zaradi česar bi moral biti helikopter prizemljen tudi do uro in pol. Sta pa praviloma dežurna vedno dva helikopterja,” je še pojasnil in dodal, da je odločitev o prevozu vedno sprejeta s strani dežurnega zdravnika, ki je v tem konkretnem primeru odločil, da se za prevoz ne uporabi helikopter slovenske vojske.

Imamo najvišjo smrtnost v Evropi

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je povedal, da so na Goniku uspeli stabilizirati število prihajajočih bolnikov, na voljo imajo še nekaj prostih postelj. Dobro novico pripisuje dejstvu, da število okuženih v populaciji ne narašča več eksponentno.

Skrbi nas veliko število okužb v domovih v naši bližini, odkoder dobivamo tudi bolnike. Ne glede na to, da so premeščeni v bolnišnico, je izhod pri nekaterih tudi slab in se jim kjub naporom zdravstvenega osebja ne da pomagati.

Aleš Rozman

Velike težave imajo tudi z okužbami med zaposlenimi. “Zaposleni se z dodatnim delom izjemno trudijo, da uspejo zagotoviti vsem bolnikom kvalitetno oskrbo, da imamo še nekaj prostih postelj za bolnike in da bomo to stanje vzdrževali, dokler se situacija ne izboljša,” je še opisal.

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh in tednih ni mogel napovedati, saj podatki na krivulji tudi zaradi spremenjenega načina testiranja niso natančni. Izpostavil je, da izvajalci na terenu uporabljajo hitre teste, rezultatov pa ne prijavljajo, “zato ne vemo, koliko dodatnih testov je pozitivnih ali negativnih.”

Visoko število umrlih je po njegovih navedbah odraz visokega števila okuženih prebivalcev: “Žalostno je, da imamo v tem trenutku celo najvišjo smrtnost v zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev v Evropi.” Dodaja, da bomo imeli ob spoštovanju ukrepov manj okuženih in nato posledično tudi manj umrlih.  

anja.scuka@zurnal24.si

 
Komentarjev 38
  • jezero 07:00 20.november 2020.

    Zapirajo nas v občine, ljudje pa umirajo po domovih za starejše. In tam so prepuščeni sebi in zmučenemu osebju. "Strokovnjaki" pa blebetajo!

  • Albatroz 05:47 20.november 2020.

    Čistka zemlje. Katera starostna skupina umira? Katera skupina je najbolj odporna? In še k temu dodamo da resne bolezni z katerimi se je dalo prej živeti sedaj naredijo konec z telesom. Cilj uporabe virosa je zmanjšati najstarejšo starostno skupino in ...prikaži več vse ki so omejeni v družbi po oceni stroke z enakim napredovanjem viros napreduje v pričakovanjih je potrdil eden svetovnih voditeljev.

  • Borut_Bavarski 19:57 19.november 2020.

    Dr. Rozman je lažnjivi kljukec. Še nedolgo nazaj je lagal, da ima podatke o žurih po garažah. Zdravnik, pa tak lažnivec.

Sorodne novice