Slovenija
72 ogledov

Število prijav se veča

V letošnjih primerih je bil največkrat izrečen ukrep prepovedi približevanja. (F Žurnal24 main
Nasilje v družini. V dveh letih številke dvakrat večje. Letos otroci 16-krat žrtve nasilja.

Trebnje. Center za socialno delo (CSD) Trebnje, ki deluje na območju občin Trebnje, Šentrupert in Mokronog - Trebelno, v zadnjih dveh letih opaža več nasilja v družini. Predlani so imeli 29 prijav, lani že 61.

17 prijav nasilja v družini so prejeli v prvih petih mesecih.

Letos smo do maja dobili že 17 prijav,” je povedal direktor Matej Križanič in dodal, da je bil devetkrat izrečen ukrep prepovedi približevanja kraju ali osebi. “Trikrat so bili otroci žrtve nasilja neposredno, 13-krat pa posredno,” je pristavil.

Kaj je nasilje?
Zakonodaja. Predlani je bil sprejet zakon o preprečevanju nasilja v družini, ki natančno opredeljuje, kaj je nasilje. “Gre za vsako uporabo psihičnega, fizičnega, spolnega in celo ekonomskega nasilja. Tudi zanemarjanje starševske vloge je opredeljeno kot nasilje,” je pojasnil Matej Križanič. Posebno varstvo pred nasiljem uživa mladoletni družinski član, posebno skrb pri pomoči žrtvam pa namenjajo starejšim, invalidom in ljudem, ki zaradi osebnih okoliščin niso sposobni skrbeti zase.

Nasilje se ne tolerira
Križanič ne verjame, da gre dejansko za več nasilja v družini. Vzroke za povečanje števila prijav vidi predvsem v tem, da ljudje prepoznavajo nasilje tudi tam, kjer ga prej mogoče niso. “Nasilja ne smemo tolerirati. Gre za ničelno toleranco,” je izpostavil. Tako tudi klofuta otroku predstavlja nasilje. “Starši se morajo naučiti dejanj, ki za otroke ne bodo ogrožajoča,” je pojasnila Antonija Ajdič Jarc, strokovna delavka na področju nasilja.

Največkrat med zakonci
Po Križaničevih navedbah opažajo vedno več medvrstniškega nasilja in nasilja nad starimi, sicer pa gre v največ primerih nasilja v družini za nasilje med zakonci zaradi nerešenih medsebojnih težav, je razložila Ajdič Jarčeva. CSD lahko pri reševanju težav pomaga, če so se ljudje pripravljeni pogovarjati, sicer ne. “Zelo se trudimo, da bi bili ljudje motivirani, kajti tu je vizija našega socialnega dela in poslanstva,” je 
poudarila.

Najprej zaščita žrtve
Vsako nasilje je treba v 24 urah prijaviti na CSD, je dejal Križanič. CSD je tudi tisti, ki vodi medinstitucionalni tim – ta vključuje policijo, zdravstveni dom, šolo, vrtec in druge organe. Najprej zaščitijo žrtev, nato 
zberejo informacije o njeni ogroženosti in jo seznanijo z oblikami pomoči, na koncu pa pripravijo načrt pomoči žrtvi. Strokovno pomoč ponujajo tudi povzročitelju nasilja.

Kako ravna CSD, je odvisno tudi od tega, ali so žrtve nasilja otroci ali odrasli. Kadar gre za nasilje nad otrokom, najprej preverijo, ali je drugi izmed staršev sposoben otroka zaščititi pred partnerjem. Če ga ni, ga umaknejo na varno lokacijo – predšolske otroke v krizni center v Grosupljem, mladostnike pa v Krško ali 
Ljubljano.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.