Slovenija
4359 ogledov

Število spolnih napadov pri nas pretrese

Zloraba Shutterstock
Pojasnila generalnega direktorja policije.

Policija danes predstavlja črno statistiko lanskega leta. Senad Jušić, prvi mož slovenske policije, je med predstavitvijo letnega poročila o delu policije v lanskem letu povedal, da so lani obravnavali 58.193 nedovoljenih vstopov v v državo, kar je za 84 odstotkov več kot leta 2022. V tem kontekstu so policisti prijeli 557 tihotapcev ljudi, od tega 548 tujcev in devet slovenskih državljanov.

Sodelovali pri odpravljanju posledic poplav

Avgusta se je policija spopadla s posledicami uničujočih poplav, pri čemer je bilo delo policistov večinoma povezano z neposrednim reševanjem ljudi in premoženja. 

Letno poročilo stroške dela policije v tem času ocenjuje pri 816.000 evrov, v aktivnosti pa je bilo neposredno vključenih okoli 1522 policistov. Jušić je posebej izpostavil delo posadk helikopterjev, ki so v prvih dneh poplav rešile 286 ljudi, 10 živali,prepeljale 45 specialistov in preko 13 ton hrane, goriva in ostalega tovora. Jušič je ob tem izpostavil tudi nakup večnamenskega helikopterja, saj bo policija te naloge z njim opravljala še kakovostneje.

Raziščejo več kaznivih dejanj

Policija je na področju kriminalitete obravnavala 54.017 kaznivih dejanj, kar je primerljivo z obdobjem pred epidemijo covid-19. Jušić je navedel, da se je preiskanost kaznivih dejanj prvič v desetih letih zvišala nad 51 odstotkov, v lanskem letu pa so bile organizirane tudi številne zahtevne in obsežne preiskave kriminalnih združb.

Na področju prometne varnosti je policija obravnavala 19.140 prometnih nesreč, kar je 3,5 odstotka več kot leto poprej. A so bile posledice teh nesreče manjše, saj je v njih umrlo 83 udeležencev, kar je 2,4 odstotka manj od leta 2022. Za 9,5 odstotka manj je bilo tudi težje telesno poškodovanih in za slabe štiri odstotke manj lažje poškodovanih. Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč nesreč ostajajo neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti, ugotavlja generalni direktor policije.

Število kaznivih dejanj narašča

Direktor uprave kriminalistične policije Damjan Petrič je navedel, da je število kaznivih dejanj glede na petletno povprečje poraslo na vseh področjih. Za 26 odstotkov se je povečala mladoletniška kriminaliteta, za 18 odstotkov organizirana kriminaliteta, policisti so odkrili 53 odstotkov več vojaškega orožja in 111 odstotkov več streliva za to orožje. 13-odstotni porast so beležili tudi pri nasilju v družini, 17-odstotni pa na področju spolnih zlorab otrok preko spleta. Obravnavali so 72 posilstev, stopnja njihove preiskanosti pa je bila 93 odstotna.

Med drugim so obravnavali 29 kaznivih dejanj umorov in ubojev, kar je 11 manj kot leto prej, nepreiskano pa zaenkrat ostaja le eno takšno kaznivo dejanje, je dodal Petrič.

Strelnega orožja niso uporabili

Namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc je navedel, da so policisti prisilna sredstva uporabili zoper 3800 oseb, pri tem pa so v 97 odstotkih uporabili telesno silo in sredstva za vezanje in vklepanje. V lanskem letu niso v nobenem primeru uporabili paralizatorja ali strelnega orožja, tudi sicer je uporaba najhujših prisilnih sredstev redka.

Nekoliko več je bilo napadov na policiste, med temi izstopa streljanje na policijsko patruljo v Šmarjeti pri Novem mestu, v katerem je bila lažje ranjena policistka, je spomnil Ferenc.

Zoper delo policije je bilo vloženih 447 pritožb, od katerih je bilo utemeljenih 13, 12 pa je bilo razrešenih v t. i. pomiritvenem postopku. Kljub nizkemu številu pritožb se policija zaveda pomena stalnega usposabljanja policistov, je zagotovil Ferenc.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
 • Avatar Pantani2
  Pantani2 06:36 12.januar 2024.

  No,pa naredite analizo teh kaznivih dejanj pred letom 2020 in po njem!!!

 • sandi76 20:28 11.januar 2024.

  Vse migrante naj vzame k sebi tisti, ki jih je povabil ! Se še spomnimo tistega Willkommen ??

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 19:46 11.januar 2024.

  Vse imigrante vrnit od kjer so prišli in uvesti smrtno kazen.