Slovenija
85 ogledov

Štipendije močno zamujajo

slovenija 09.02.12 Andrej Vizjak,  nujna seja odbora DZ za delo, druzino, social Žurnal24 main
Birokrati. Ne na ministrstvu ne na skladu ne povedo, zakaj zamuda pri odločanju.

Danes je potekel rok, do katerega bi morali vsi tisti, ki so oddali vloge za pridobitev Zoisovih štipendij, dobiti odgovor. A na Javnem skladu Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije so do zdaj odločili le o polovici od nekaj več kot 15.500 letos vloženih vlog. Na vprašanje, zakaj zamuda oziroma koliko vlog so prejeli lani, ko zamud po trditvah naših sogovornikov ni bilo, odgovora nismo dobili.

“Informacij o tem, kaj se dogaja in kdaj bodo znane odločitve o naših vlogah, ni. Na spletni strani sklada so lani transparentno obveščali o vseh fazah postopka odločanja za vse skupine, letos pa ni tako. Ob klicih se izgovarjajo na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ko pa sem tam le dobil pristojnega sogovornika, me je ta arogantno odslovil, da ima obilico dela,” razlaga oče enega od Zoisovih štipendistov.

Vprašali smo še mi

“Vlagatelji, o katerih vlogah je bilo odločeno do 26. novembra, bodo štipendije za november (gre za 6.893 ljudi, op. p.) dobili nakazane do 15. decembra, preostali pa bodo prva izplačila prejeli naslednje leto,” pojasnjujejo na skladu. Kdaj natančno, ne povedo, šolsko leto pa teče.

“Vzrok za zamudo pri reševanju vlog ni v pomanjkanju sredstev. Denar je v proračunu zagotovljen – za Zoisove štipendije je načrtovanega 28,2 milijona evrov, za državne štipendije pa 82,1 milijona,” trdijo na pristojnem ministrstvu.

“Za zamudami pri obdelavi vlog se skrivajo prave osebne tragedije, a zdi se, da za to nikomur ni mar. Poznam primer nadarjenega fanta, ki študira v tujini, s sestro sta ostala sama; mama jima je namreč umrla zaradi raka, oče je alkoholik in jima ne pomaga. Ostane jima skromna pokojnina in čakanje na to, da bodo državni birokrati obdelali vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije,” opozarja sogovornik. Zgrožen je nad podatkom, da nekateri tudi po 11 mesecev čakajo na odgovor glede državnih štipendij. Spomnimo, od 1. januarja je bilo po vsej državi vloženih 63 tisoč vlog za državne štipendije, do sredine novembra pa so jih rešili le 76 odstotkov.

Komentarjev 4
  • Lea 11:56 12.december 2012.

    Na vprašanje, zakaj zamuda oziroma koliko vlog so prejeli lani, ko zamud po trditvah naših sogovornikov ni bilo, odgovora nismo dobili.To se pa res norce delajo ne. tudi lansko leto sem dobila odločbo komaj decembra, prvo nakazano štipendijo pa ...prikaži več 10. januarja. Pri tem pa je potrebno najemnino in ostale stroške kriti vsak mesec od oktobra naprej! totalno nesposobni!

  • privat 09:34 10.december 2012.

    po tem takem ,bi morali tožiti eu-ju vsak njihov korak,ker je njihov korak nezakonit z bruselskim zakonikom.

  • dragec 09:32 10.december 2012.

    Ljudmila, gospa, ki se ima za osebo, ki ne podkrada ljudstvo je LOPOF. Njej plača ministrke, ki dela in nič ne dela vssk mesec redno dobi ministrsko plačo s katero se privošči umetno pomladitev (frizure, obleke) pa tudi na račun ...prikaži več zamujenih štipendij - LOPOFI!!!