Slovenija
1256 ogledov

Pogojna in denarna kazen za štiri policiste. Matoz: To je le del nanizanke

Policija uniforma policist Saša Despot
Franci Matoz kljub temu meni, da je bilo to le "del nanizanke, zadeva pa se bo končala z oprostilno sodbo".

Štirje nekdanji funkcionarji Sindikata policistov Slovenije Vojko Marguč, Miha Sakač, Zoran Petrović in Denis Kadirić so po mnenju sodišča krivi dogovarjanja o prometnem nadzoru takratnega ministra Borisa Koprivnikarja. Sodišče jih je danes nepravnomočno obsodilo na pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo. Odvetniki so že napovedali pritožbe.

Sodnica Špela Koleta je danes ob izreku sodbe izpostavila, da obdolženi niso zanikali pisanja v zaprti Facebook skupini in sodišče v pridobljeno komunikacijo ne dvomi.

V skupini objavil fotografijo ministrovega avtomobila

Marguč je priznal, da je objavil informacijo o koncertu glasbene skupine ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja v Škofji Loki, Petrovič je potrdil, da je v skupini objavil fotografijo ministrovega avtomobila, Sakač je potrdil, da je poklical škofjeloškega policista Oblaka, da bi ustavil ministra in z njim opravil alkotest. Kadirić je sicer zanikal, da bi k prometni kontroli ministra nagovoril enega od policistov in navajal, da ni posredoval podrobnih podatkov, po katerih bi se lahko prepoznalo ministrov avto.

Po očitkih iz obtožnice, ki jih je sprejelo tudi sodišče, je bil idejni vodja policijske kontrole ministra Marguč. Kadirić je priskrbel kontakte policistov, Sakač pa je škofjeloška policista nagovoril, da Koprivnikarja v noči z 28. na 29. november 2015 počakata v bližini lokala v Škofji Loki. Petrović jim je pri tem pomagal, ko je v skupino prispeval fotografijo Koprivnikarjevega službenega avtomobila, da bi ga lahko prepoznali.

Njihov motiv je bil diskreditirati ministra, ki je bil tedaj član vladne pogajalske skupine, sindikat je namreč stavkal. Koprivnikar pa je sindikaliste pred tem razjezil še z izjavo o novih zaposlitvah v policiji, je danes povzela sodnica.

Izrabila sta svoj vpliv

Člani sindikata so se tistega dne v zaprti skupini na Facebooku od jutra pogovarjali o nadzoru Koprivnikarja. Sakač in Kadirić sta po mnenju sodišča kriva sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ker sta izrabila svoj domnevni vpliv na kolege policiste in pri njih posredovala, da bi opravili uradno dejanje, čeprav se to ne bi smelo opraviti. Marguč in Petrovič pa sta kriva pomoči sindikalnima kolegoma k temu kaznivemu dejanju.

Vsem štirim je sodišče izreklo pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Marguču je sodišče izreklo pogojno kazen 10 mesecev in 2000 evrov denarne kazni, Petroviću osem mesecev pogojne kazni in 1500 evrov denarne kazni, Sakaču eno leto pogojno in 2250 evrov denarne kazni, Kadiriću pa osem mesecev pogojno in 1500 evrov denarne kazni. Kot je dejala sodnica Koleta, jim je prisodila nekoliko nižje kazni, kot je predlagalo tožilstvo, ker je upoštevala, da so vsi nekaznovani, da so zaradi tega že izgubili službe v policiji, kot olajševalno okoliščino je sodišče upoštevalo tudi odmaknjenost dogodka.

Sakač je sicer medtem na delovnem sodišču uspešno dosegel reintegracijo v policijo in izplačilo vseh plač za nazaj od leta 2016.

Matoz: Tožilstvo ni znalo sestaviti obtožnice

Tožilec Primož Suknaič z oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili je danes izrazil zadovoljstvo nad tem, da je sodišče sledilo obtožnici in četverico spoznalo za krivo.

Da je bilo to danes le "del nanizanke, zadeva pa se bo končala z oprostilno sodbo", je po koncu obravnave ocenil Franci Matoz, zagovornik Sakača. "Ni pomembno, kaj so storili, ampak da tožilstvo ni znalo sestaviti obtožnice," je še dejal odvetnik, ki je prepričan, da bo njegov klient oproščen.

Odvetnica Petrovića Helena Devetak je prav tako dejala, da dejanje četverice ni bilo kaznivo.

Napovedali pritožbo

"Smo v mešanici kozlovske sodbe in Kafkinega procesa. Delovno sodišče je ugotovilo, da naše ravnanje ni bilo kaznivo dejanje. Zdaj kazensko sodišče pa nasprotno," pa je ob odhodu s sodišča dejal Petrović, ki se je edini od obdolženih udeležil današnjega izreka sodbe. Glede očitka tožilstva in sodišča, da je sodeloval v izvedbi policijske kontrole takratnega ministra s tem, ko je v Facebook skupino posredoval fotografijo ministrovega avtomobila, pa je dejal, da "pade vsak argument, da je bila moja pomoč ključna. Fotografija tega avtomobila je bila javno objavljena, tudi v fotoservisu STA," je izpostavil Petrovič.

Zagovorniki Sakača, Marguča in Petrovića so danes že napovedali pritožbo na sodbo. Kadirića in njegovega odvetnika Dušana Csipa na današnji obravnavi ni bilo, medtem ko je sodnica petega obdolženega v tej zadevi Dušana Raja izločila iz postopka, ker ni bil prisoten ob branju spremenjene obtožnice in se zato o njej ni mogel izreči. Postopek proti njemu bo potekal ločeno.

policija policijsko vozilo marica Ljubljana Nama Slovenska cesta Slovenija Takšno kazen sodišče izreklo nekdanjim policistom

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
 • Leo_Genthner 16:57 14.junij 2021.

  Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

 • Avatar Leon
  Leon 16:40 14.junij 2021.

  Odvetniška zbornica bi morala razmisliti o svojem poslanstvu ! Danes predstavljajo TV nadaljevanko o mafijskih odvetnikih.

 • Vrtnica 16:31 14.junij 2021.

  In taki prepotentneži bi morali še bolj občutitini na kazni!

Sorodne novice