Slovenija
2679 ogledov

Štirje Hrvati neprimerno obuti na Mangart

reševanje mangart
1/5
GRS Bovec
Bovški gorski reševalci so reševali neprimerno opremljene planince.

Štirje hrvaški planinci so se odpravili na Mangart po slovenski smeri. "Na pot so se odpravili precej pozno, šele ob 12. uri," je povedal poveljnik Gorske reševalne službe Bovec Tine Cuder, ki je bil eden od osmih gorskih reševalcev, ki so se odzvali na klic. 

Štirje reševalci so se peš odpravili na Mangart, kjer so na višini 2400 metrov planinci čakali na rešitelje. "V visokogorju so trenutno zimske razmere, na katere pa oni niso bili pripravljeni,"  je pojasnil Cuder. Sprva niso mogli računati na pomoč helikopterja, ko pa so se razmere izboljšale, je ta priletel na kraj, kjer so se nahajali in jih odpeljal v dolino. "V nasprotnem primeru bi se reševalna akcija zaradi njihove neprimerne obutve zavlekla do polnoči," je komentiral Cuder. 

Reševanje na Kofcah Slovenija Bo za malomarnost vendarle potrebno plačati?

Bovški gorski reševalci so imeli avgusta veliko dela. Še posebej v zadnjem obdobju so bila reševanja še posebej zahtevna zaradi težjih poškodb nekaterih planincev. 

Ker so razmere v visokogorju že zimske, se morajo planinci na to pripraviti. V gore naj se odpravljajo le primerno obuti in oblečeni, je opozoril Cuder. 

To ni prvič, da so morali bovški reševalci z Mangarta reševati neprimerno pripravljene planince. Pred devetimi leti so z gore reševali skupino belgijskih otrok, ki so jih učitelji na goro peljali bolj ali manj nepripravljene. 

Planinci so se v gore odpravili kar v kratkih hlačah. Nepremišljeni planinci Slovenija Učitelji ogrozili življenja 34 otrok

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • speris 10:59 05.september 2017.

    Kar meni najbolj smrdi je to, da pise, da so se hrvati zgubili, medtem ko drugje vsi pisejo da so slovaki. Ne razumem tega zavajanja s strani zurnala..

  • Avatar čavez
    čavez 10:39 05.september 2017.

    So iskal nudl plažo.

  • Skippy 18:24 04.september 2017.

    Vsaj članek preberi ... sredi poletja niso bili obuti za sneg. Se lahko zgodi vsakemu turistu.