Slovenija
287 ogledov

STOP! Reklame

Mobitel Žurnal24 main
SMS reklamna sporočila, na katera ste se prijavili ali pa sploh ne, je včasih težko odpraviti ...

"Prejemam SMS sporočila, na katera se sploh nisem naročila," nam je potarnala ena izmed bralk, ki se sprašuje, kako je to sploh mogoče. Drugi bralec pa je izpostavil, da se je že večkrat poskušal odjaviti od prejemanja sporočil, a se to nikakor ni dalo.

Vsa reklamna SMS sporočil bi morala vsebovati navodila, kako se je možno preprosto in zastonj odjaviti. Ponavadi je odjava mogoča s ključnimi besedami "STOP" ali "ODJAVA". V skladu z Zakonom o osebnih podatkih posameznik namreč lahko kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da pošiljatelj trajno ali začasno preneha uporabljati njegove osebne podatke za namen neposrednega trženja.

V primeru, da na odjava ne bo delovala ali pa jo bo podjetje preprosto ignoriralo – kot v primeru našega bralca – pa se po varstvo mogoče obrniti tudi k informacijskemu pooblaščencu. Ta institut je že v času, ko ga je vodila Nataša Pirc Musar, izdal več odločb, v katerih pojasnjuje, da je "dopolnitev, popravo, blokiranje ali izbris osebnih podatkov mora upravljavec osebnih podatkov opraviti v 15 dneh od dneva, ko je prejel zahtevo in o tem obvestiti vlagatelja zahteve ali ga v istem roku obvestiti o razlogih, zaradi katerih tega ne bo storil". 

V primeru, da se na SMS sporočila nikoli niste naročili na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve predlagajo, da pri vašem operaterju preverite, ali ima možnost blokade dohodnih storitev s posameznih telefonskih številk: " kolikor operater to možnost končnim uporabnikom nudi, zahtevajte takojšno blokado dohodnih storitev s telefonskih številk, ki vam pošiljajo neželena SMS sporočila." Uporabniki pa nezaželena sporočila lahko prijavijo tudi agenciji za komunikacijska omrežja in storitve.

V kolikor pa menite, da je pošiljatelj pridobil vaše osebne podatke brez pravne podlage – torej brez vaše privolitve, pa gre lahko za kršitev in se po varstvo lahko obrnete na informacijskega pooblaščenca, ki lahko podjetju naloži globo.

Komentarjev 12
  • Ejsi_Disi 09:26 15.februar 2015.

    Z odgovorom si potrdil mojo zgornjo trditev. Očitno ti pri tvoji starosti že seka na otročje.V glavnem, lep dan, z bedaki pa se ne mislim več ukvarjat.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:55 14.februar 2015.

    če bojo vsi uporabljal ad-block ne bo več zastonj interneta sam tok an...tko da fajn je da kdaj pa kdaj tud pustiš stranem da pokažejo kkšno reklamo. s tem jim v bistvu "plačaš" brez da bi jim dejansko kej dnarja dal.

  • asmas 20:49 14.februar 2015.

    po tvojem izražanju sodeč nisi niti polnoleten.vzemi dudo in spat ,cikcakj e že zdavnaj mimo