Slovenija
12 ogledov

Strese nas lahko kot Furlanijo

Žurnal24 main
V zadnjih mesecih je Slovenijo streslo kar nekaj manjših potresnih sunkov. Na uradu za seizmologijo so nam povedali, da se lahko pri nas ponovi Furlanija.

V zadnjih dveh dneh sta se v okolici Naklega in Tolmina zgodila dva manjša potresna sunka. Potresa nista presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici. "Takšni manjši potresi se pri nas vedno dogajajo. Včasih jih ljudje čutijo, včasih pa ne. V petek smo recimo zabeležili potresni sunek magnitude 0,5, njegovo žarišče pa je bilo točno pod Kamnikom pri Krimu in je zbudil prebivalce," je dejala Ina Cecić z urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje.

Nas lahko prizadene usoden potres?
"Ne tako daleč od nas, v Furlaniji, smo imeli leta 1976 potres, v katerem je umrlo tisoč ljudi. Kaj takšnega se lahko zelo verjetno zgodi tudi pri nas. Zelo težko pa je povedati, kje, kdaj in kako. Če bi močan potres prizadel Ljubljano tako kot leta 1895, bi imeli kar nekaj smrtnih žrtev," je povedala Cecićeva.

Večji potres na vsakih deset let
Na vprašanje, na koliko let se v Sloveniji dogajajo večji potresi, je Cecićeva odgovorila: "To zelo težko rečem, saj pri potresih ni nekega rednega kroga, kako naj bi se dogajali. Če pa pogledamo nazaj, imamo na vsakih deset let en večji potres, ki naredi nekaj škode." V velikem delu Slovenije so možni rušilni potresni sunki, najbolj pa so ogrožena področja, kjer so že bili močni potresi, saj se ti radi ponavljajo. "V Sloveniji so najbolj potresno ogroženi Zgornje Posočje, ljubljanska okolica in Krško-Brežiška kotlina," je dejala Cecićeva.

Na uradu za seizmologijo so še povedali, da prebivalci v povprečju čutijo med 30 in 50 potresov na leto, zabeležijo pa jih nekaj tisoč. "Še vedno je precej aktivno Zgornje Posočje, kjer se čuti popotresna aktivnost od velikih potresov leta 1998 in 2004. Trenutno je potresno najbolj aktivno področje v okolici Postojne," je še dodala Ina Cecić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.