Slovenija
24 ogledov

Strinjata se, da se ne strinjata

Erjavec in Pusićeva na Otočcu Željko Lukunić/PIXSELL
Karl Erjavec in Vesna Pusić sta ugotovila, v katerih točkah se Slovenija in Hrvaška v sporu glede Ljubljanske banke ne strinjata. Dlje od tega nista prišla.

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške Karl Erjavec in Vesna Pusić sta brez preboja zaključila pogovore o sporu o prenesenih deviznih prihrankih hrvaških varčevalcev iz nekdanje zagrebške podružnice Ljubljanske banke (LB) oziroma o memorandumu o razumevanju, ki sta ga 11. marca na Mokricah podpisala tedanji slovenski premier Janez Janša in hrvaški premier Zoran Milanović in si ga vsaka država razlaga po svoje.

Zapletlo se je zaradi besede "stay"

Oba sta se strinjala, da je glavna razlika v prevodu besede "stay", ki jo Slovenija razume kot prekinitev postopkov, na Hrvaškem pa jo razumejo kot mirovanje postopkov za največ dve leti.

Erjavec je poudaril, da Slovenija ne bo dala soglasja za tako imenovani zastoj ter da od Hrvaške pričakuje prekinitev postopkov na sodiščih do končne rešitve v skladu z memorandumom, ki določa, da je spor treba razrešiti v okviru pogajanj o sukcesiji.

Pusićeva pa je poudarila, da bi se obe strani morali strinjati, da gre za mirovanje postopkov. Je pa večkrat tudi omenila, da je Hrvaška pripravljena iskati rešitev za spor o LB tudi v okviru arbitraže.

Po dogovoru iz Mokric bi namreč rešitev morali iskati v okviru pogajanj o nasledstvu, a strani različno tolmačita tudi odgovor Banke za mednarodne povezave, ki je namesto posredovanja ponudila zgolj svoje prostore za srečanja. Zdi se, da je za Hrvaško možnost reševanja vprašanja v okviru sukcesije s tem zaključena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.