Slovenija
3471 ogledov

Strokovnjaki besni na ministra: "To je samo še en razlog za umik!"

vlada RS Igor Papič Marjan Šarec Simon Maljevac Luka Mesec Irena Šinko Flickr/Vlada RS
Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije je razburil visokošolski sindikat.

"Minister se je na poziv VSS k odstopu odzval po načelih "napad je najboljša obramba" in "deli in vladaj". Sporočamo mu, da ti obrabljeni strategiji ne bosta dali rezultatov," so se na navedbe ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča odzvali v Visokošolskem sindikatu Slovenije.

Ministra so namreč danes pozvali k odstopu, ta pa jim je odgovoril, da še vedno ne ve, kaj mu sploh očitajo, saj da je sporazum med sindikatom in vlado "praktično usklajen", čeprav še ni parafiran.

Zatrdil je, da se ministrstvo ni umaknilo iz pogajanj, temveč je v ta namen oblikovalo pogajalsko skupino. "Sem aktiven in bom aktiven še naprej, ne gre za nikakršno izmikanje ali bežanje pred odgovornostjo," je obljubil.

Njegovim obljubam ne verjamejo več

V sindikatu se s tem nikakor ne strinjajo. "Naša utemeljitev, zakaj smo ga ocenili kot nesposobnega, je kratka in preprosta. Mesece je obljubljal stvari, za katere se je na koncu izkazalo, da ni na nobeni točki preveril svojega mandata. Poleg tega se je s pogajanj tik pred koncem brez pojasnila umaknil in to vlogo prepustil šolskemu ministru. Ker vlade s svojimi ponudbami očitno ni na nobeni točki in v nobeni obliki seznanil, je nazadnje na vladi dobil zavrnitev. Ker se je s tem zaupanje dokončno skrhalo, ne moremo več verjeti obljubam, da bo do ustreznih plačnih rešitev prišlo v naslednji fazi," so razložili v javnem pismu.

Visokošolskemu sindikatu Slovenije predsedujejo. dr. Sandra Bašić Hrvatin, dr. Aljaž Gaber, dr. Gorazd Kovačič, dr. Marko Marinčič, Damir Mlakar, dr. Urša Opara Krašovec, mag. Andrej Vogrin, dr. Elizabeta Zirnstein in dr. Simon Zupan.

Zdaj pričakujejo nov predlog sporazuma. Ta bi moral po njihovem mnenju vsebovati orientacijsko delovno mesto "docent" v ustreznem proporcu do zdravnikov specialistov in učiteljev na nižjih ravneh izobraževanja in eksplicitna zagotovila o relevantnosti tega delovnega mesta za druga delovna mesta v dejavnosti.

"Izjave dosedanjega ministra o nereprezentativnosti VSS za področje raziskovanja pa samo potrjuje našo oceno o njegovi nelojalnosti univerzam in nepoznavanju sistema. Nereprezentativnost VSS v raziskovalni dejavnosti je gola domneva, ki jo bomo ovrgli s pridobitvijo (tudi formalne) reprezentativnosti. Že samo Univerza v Ljubljani je največja raziskovalna institucija v Sloveniji s kar trideset odstotki vseh registriranih raziskovalcev (po podatkih baze SICRIS). Da je raziskovanje temeljna dejavnost univerz in osnova posredovanja znanja, je s spremenjeno obliko financiranja priznal tudi novi raziskovalni zakon. Če minister Papič to iz osebnega oportunizma postavlja pod vprašaj, je je to samo še en razlog za njegov umik," so še dodali v predsedstvu VSS.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 15
  • Grof 07:33 28.marec 2023.

    Sandra, čudežna deklica v še bolj čudnih oblekicah, pa kdo bi verjel da je ta osebek pri sebi, nekaj se ji dogaja, zmazki od zmazkov

  • andrej084 19:27 27.marec 2023.

    Jebena Sandra se povsod štuli, pa še slovenščino bolj slabo obvlada... naj gre solit pamet v crolandijo, jo komaj čakajo

  • lojs 18:37 27.marec 2023.

    če gledam tole sliko iz vlade, se mi zdi, da so natrpani ko sardine ... ni čudno, da se hodijo na brdo razkomotit ... preveč so se pač namnožili, miza pa ista, gneča je, gneča