Slovenija
37 ogledov

Šturm kršil dolžno ravnanje

Lovro Šturm EPA
Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm kršil dolžno ravnanje, ker ni odločil o izročitvi Dragana Paravinje Srbiji, ker za to ni imel pravne podlage.

Nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm je kršil dolžno ravnanje, ker ni odločil o izročitvi Dragana Paravinje Srbiji, ki ga je zahtevala zaradi posilstva in poskusa posilstva. Za to Šturm ni imel pravne podlage, je po preučitvi okoliščin ugotovila protikorupcijska komisija.

Šturm še ni seznanjen, zato ne komentira

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da je postopek trajal predolgo, tedanji minister pa ni imel pravne podlage za zavlačevanje s sprejemom odločitve glede izročitve. Tovrstni postopki se običajno rešijo v mesecu dni, primer Paravinje pa od maja 2007 do avgusta 2008 ni bil rešen. Ravnanje nekdanjega ministra je tako odstopalo od utečenih postopkov, na kar so ga strokovne službe večkrat opozorile. Medtem se nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic sklicuje na ustavno načelo enakosti pred zakonom, po katerem je v enakih primerih treba odločati enako, v različnih pa različno. Šturm ugotovitev ne komentira, ker z njimi še ni seznanjen.

Korupcija ni ugotovljena

Komisija ni ugotovila, da bi Šturm za zavlačevanje zahteval ali sprejel plačilo ali druge koristi, česar mu tudi nihče ni ponudil. Ker ni ravnal strogo po črki zakona, je njegovo ravnanje ostalo nepojasnjeno in netransparentno, kar ruši zaupanje strokovnih služb ministrstva v objektivnost in nepristranskost ministra ter ogroža integriteto ministrstva v celoti, je še zapisala komisija.

Dragan Paravinja med sojenjem v Sokolovcu. | Avtor: Ivica Galović / Pixsell Ivica Galović / Pixsell
Paravinja pobegnil iz Srbije in Slovenije

Voznika tovornjaka tako s hrvaškim kot srbskim državljanstvom Paravinjo so slovenski organi leta 2007 prijeli na podlagi srbske mednarodne tiralice. V Srbiji je bil obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi poskusa posilstva in posilstva v letu 1996, a je pred začetkom prestajanja kazni pobegnil, zato je Srbija zahtevala njegovo izročitev.

Ministrstvo za pravosodje je v času Šturmovega mandata 22. avgusta 2007 prejelo predlog pooblaščenca Paravinje, bivšega ustavnega sodnika Matevža Krivica, naj se s postopkom izročitve počaka. Na podlagi tega predloga je Šturm 23. avgusta 2007 odredil, da se s postopkom počaka. Ko se je na začetku leta 2009 tedanji pravosodni minister Aleš Zalar odločil za izročitev, je Paravinja pobegnil tudi iz Slovenije. Zalar je lani poudaril, da postopek izročitve Paravinje Srbiji ni potekal, kot bi moral.

Krivic: Komisija nepristojna in nekvalificirana za upravni postopek

Protikorupcijska komisija je "nekritično nasedla lanski Zalarjevi očitno politično motivirani prijavi zoper njegovega ministrskega predhodnika Šturma", se je odzval Krivic in pozdravil ugotovitev, da o sumu korupcije ni ne duha ne sluha. Prav zato se je komisija "samovoljno preobrazila v nekakšno inšpekcijo za upravni postopek" in Šturmu, profesorju upravnega prava in nekdanjemu predsedniku Ustavnega sodišča, deli lekcije o vodenju upravnega postopka. "Za take lekcije pa so ne le nepristojni, ampak očitno tudi strokovno hudo nekvalificirani," je prepričan Krivic.

Komentarjev 1
  • izvedenec 17:12 23.februar 2012.

    Šturma je lahko sram; poznan je primer kjer kot minister ni ukrepal zoper enega sodnika, ki je od stranke zahteval plačilo za ugodno sodbo; bilo je več prič in celo posnetek!!!!