Slovenija
64 ogledov

"Nikoli in od nikogar nisem prejel spolnih uslug"

Zoran Janković Saša Despot
Po včerajšnjih hišnih preiskavah in novih sumih nezakonitega ravnanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića se vrstijo vprašanja glede njegovega odstopa. V tej luči pa tudi vprašanje, ali bi Slovenija morala imeti zakon, s katerim bi volivci lahko odpoklicali izvoljene župane.

"Nobena od obtožb ni resnična," pravi ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je pred Mestno hišo odzval na obtožbe po četrtkovih hišnih preiskavah kriminalistov na območju Ljubljane."Ne bom odstopil, počakal bom, da se zadeva reši," je napovedal.

"Nikoli nisem prejel spolnih uslug."

To, da naj bi za pomoč do delovnega mesta v Ljubljanskih lekarnah od farmacevtke zahteval spolne usluge, je popolna neresnica, pravi. 

"Nikoli in od nikogar nisem prejel nobenih spolnih uslug. Dotična gospa je bila v Ljubljanskih lekarnah zaposlena že eno leto preden naj bi se to zgodilo," je dejal in dodal "ni mi prijetno. A v treh letih sem bil v preiskavah že trikrat." Vse tri nimajo nobene osnove, pravi Janković, ki trdi, da je ves čas delal zakonito.

"Razpis dobilo podjetje z najnižjo ceno"

Glede očitka, da naj bi poklical direktorja ljubljanskega javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija (VO-KA) in mu naročil, naj spremeni razpisne pogoje za izbiro izvajalca za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi jelši, je Janković dejal: "Res je, vendar je bil po navedbah predstavnika KPL razpis prirejen za Hidrotehnik." Zato je sam poklical direktorja VO-KA in mu naročil, naj "prehude pogoje" umaknejo iz razpisa.

"Posla ni dobil KPL, ampak Hidrotehnik, njegova cena je bila za 41 odstotkov nižja od prvotno ponujene," je poudaril Janković. "To dokazuje, da pri nas posle dobijo tisti, ki ponudijo najnižjo ceno ob primerni kvaliteti."

Zanikal je tudi, da bi prejel kakršno koli podkupnino: Policijo poziva, naj pokaže dokaze. Sumi, ki bremenijo Župana, se nanašajo na prejemanje podkupnine, dajanje podkupnine, posredovanju pri razpisu in zlorabe položaja pri urejanju službe. Pri tem naj bi za protiuslugo zahteval spolne usluge.

Zoran Janković Roman Jakič | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Še pred njegovim odzivom smo za komentar prosili mekaj njegovih sodelavcev in podpornikov.

Glede tega nimam nobenih komentarjev,” je med drugimi v telefonskem pogovoru poudaril nekdanji obrambni minister Roman Jakič, ki je bil tudi med tistimi, ki so podpirali Zorana Jankovića na njegovi politični poti.

Renata Brunskole, generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije pravi, da v politiki ni več aktivna in da zadeve ne želi komentirati. Poudari le, da je Janković dober župan Ljubljane. Jože Mermal, ki je Jankovića s skupino volivcev predlagal za županski stolček, je v tujini, zadeve ne želi komentirati.

Odzvala se nam je Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev, ki je bila tudi med Jankovićevimi podporniki, ko je ta stopal na državni politični parket. “Moja prva reakcija, ko sem slišala za preiskave je bila, da bo najbrž, glede na to, kako dober župan je, Janković našel rešitev. Doslej se je vedno obdržal, ne glede na to, kako težke so bile obtožbe zoper njega,” meni Kožuh Novakova. 

Mateja Kožuh Novak | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

Naravnost pove svoje mnenje, da najbrž več županov kakšne projekte "spelje na pol legalno", vendar če se jim nepravilnosti ne uspe dokazati, najbrž tudi povsem ne obstajajo. “Skratka, če je kriv, mu bodo že dokazali, če pa ni, mu pa pač ne bodo. Počakajmo,” meni Kožuh Novakova, ki doda, da je Jankovića podprla predvsem pred državnozborskimi volitvami, ko smo “potrebovali odločnega predsednika vlade”.

Tako kot Kožuh Novakova so že večkrat dokazali tudi volivci; ne glede na to, da so nad Jankovićevim županovanjem in zakonitim delovanjem že večkrat visele sence dvoma, ki jih je podkrepilo več preiskovalnih postopkov, so mu volivci odpuščali vse.

Volivci bi morali odločati!

V luči včerajšnjih preiskav je spet aktualno vprašanje o institutu odpoklica župana, svetnika, poslanca; predlog slednjega je v Državni zbor pred meseci vložil Uroš Lubej, novomeški občinski svetnik liste Solidarnost, ki je slovenski javnosti  poznan kot aktivist znotraj protestniškega gibanja, ki se je začelo s protesti leta 2012 v Mariboru.

Uroš Lubej | Avtor: Barbara Barbič Barbara Barbič
Državni zbor o predlogu tega zakona še ni glasoval, začasno je bil ustavljen zaradi pomislekov glede ustavnosti in zakonitosti. "Ja, še vedno se seveda zavzemam, da bi se vpeljal inštitut odpoklica župana, svetnika, poslanca. Namesto, da smo odvisni od dobre volje politika, ki bi odstopil sam, ali pa dolgotrajnih sodnih postopkov, bi morali biti volivci tisti, ki bi se morali odločati, ali so za to, da jih določeni politik zastopa še naprej," dan po preiskavah pri ljubljanskem županu Jankoviću poudarja Lubej.

Dodaja, da so bili volivci na območju Mestne občine Ljubljana sicer res precej popustljivi do župana Jankovića, vendar poudari, da so odpuščali znotraj kampanj, ne v luči dogodkov, ko so na pladnju sumi o podkupovanju, nezakonitem ravnanju, celo zahtevah po spolnih uslugah. "Ne pozabimo, za zdaj imamo samo poročanje ene novinarske hiše o teh novih sumih. Vendar če res pride do domnevne zlorabe je prav, da se v tistem trenutku na podlagi dejstev odločajo volivci," pravi Lubej, ki poudari tudi, da bi bilo potrebno spremeniti zakonodajo tudi v tistem delu, da je kakršenkoli politik ali funkcionar primoran odstopiti s položaja, če so sumi glede njegovega nezakonitega ravnanja tudi dejansko dokazani, oziroma da je izrečena pravnomočna obsodba.

“Saj veste, v tujini bi moral odstopiti”

Edini župan, ki je v Sloveniji odstopil zaradi preiskovalnih postopkov, je nekdanji prvi mož mariborske mestne občine Franc Kangler. 

Franc Kangler | Avtor: BC/Mediaspeed BC/Mediaspeed

Če mislim, da bi moral odstopiti tudi Janković? V takšni pravni državi in pravnem redu, kjer ne veš, ali je jabolko jabolko ali mogoče hruška, težko povem svoje mnenje, kaj bi moral narediti. Vemo, kaj bi moral narediti, če bi se takšne preiskave zoper njega vrstile v Avstriji ali Nemčiji. Ampak ja, v takšnih državah tudi policija in sodišča delajo drugače, kot pri nas. Žal,” poudarja Franc Kangler.

Nekdanji prvi mož mariborske občine pravi še, da primera dodatno ne bo komentiral, ker da je v našem pravnem sistemu in načinu dela policije "možno vse". 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • franke 17:28 19.december 2015.

    KDO BO ŽE ENKRAT TEGA OPANKARJA STLAČIL TJA KAMOR SODI V ZAPOR.

  • Omega_v6 16:32 19.december 2015.

    Rdečim je v Sloveniji dovoljeno vse!! Kot vidite se sodišč sploh ne bojijo saj tam dela veliko število njihovih rdečih pajdašev katere je sram javno objaviti kako so uspešni!! Res smo sramota demokracije!!

  • Jagijagi1 14:13 19.december 2015.

    Pa dobro! Je kakšen ki bo pospravil tole rdečo drhal?