Slovenija
18095 ogledov

Svetlana Makarovič uresničila napoved, prikorakala na oder

Svetlana Makarovič Vid Rotar / mediaspeed.net
Svetlana Makarovič je naredila, kar je napovedala.

Svetlana Makarovič je pred podelitvijo letošnjih Prešernovih nagrad napovedala, da bo po prireditvi prišla na oder in prebrala pesem. V družbi Jaše Jenulla in Borisa A. Novaka je to tudi storila. Po koncu proslave je na odru prebrala pesem in se nato vrnila na svoj sedež ob aplavzu zbranih v dvorani.  

Umetnica, ki je leta 2000 zavrnila Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je po izbruhu afere Rupnik izrazila pričakovanje, da ji bodo zavrnjeno nagrado vrnili in ji jo izročili na letošnji podelitvi nagrad. Nagrado je leta 2000 zavrnila, ker jo je istega leta prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik

Ministrstvo za kulturo je preverilo in ugotovilo, da se ji nagrado v skladu z zakonom lahko izroči, a je nato Upravni odbor Prešernovega sklada sporočil, da Makarovič za vrnitev nagrade ni vložila prošnje in da vrnitev nagrade ni del scenarija letošnje prireditve. Makarovič je kasneje na upravni odbor naslovila prošnjo, a je odbor vztrajal na stališču, da scenarija ne bodo spreminjali in da ji, ker ni "nova nagrejenka", ne morejo podeliti nagrade, ampak ji jo lahko zgolj izročijo. 

Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Nagrado Prešernovega sklada pa so prejeli pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 96
  • Kmodri 15:36 08.februar 2023.

    Je pa neupravičena zavrnitev žalitev Prešerna in slovenskega naroda.

  • Kmodri 15:34 08.februar 2023.

    K pravilniku o podelitvi Prešernove nagrade bi morali dodati določbo po ka kateri se v primeru prošnje za vročitev nagrade ustanovi komisija, ki bi presojal okoliščine v času zavrnitvi nagrade in nove nastale okoliščine zakaj se prošnji ugodi. V primeru ...prikaži več Makarovičeve so prišle na dan perverzija katolibana Rupnika. To pa bi bil utemeljen razlog zakaj je nagrado zavrnila, sedaj pa je do nje upravičena.

  • Idioti 15:00 08.februar 2023.

    Bravo !! Ste videli tistega idiota , ki je sedel 1 m stran in ko je vsa dvorana ploskala , sedel in gledal stran , kot da je v cerkvi ! Kakšni dibidusi prihajajo na takšno proslavo, ni za verjeti ...prikaži več ! Je koga motila rdeča zvezda ? Mene moti , ko babe nosijo križ , pa samo čakajo kdaj bi seksale a ne zanosile !