Slovenija
1444 ogledov

Svetlani Makarovič bodo vrnili Prešernovo nagrado

Svetlana Makarovič Vid Rotar / mediaspeed.net
Po aferi Rupnik je umetnica izrazila pričakovanje, da se ji zavrnjena nagrada vrne.

''Na ministrstvu smo v Arhivu Slovenije preverili in ugotovili, da umetnica Svetlana Makarovič nagrade ni prevzela, tako da se ji jo v skladu z zakonom lahko izroči,'' je danes glede morebitne vrnitve Prešernove nagrade umetnici Svetlani Makarovič na družbenih omrežjih potrdila kulturna ministrica Asta Vrečko.

Pesnica, pisateljica, igralka in šansonjerka Svetlana Makarovič je leta 2000 zavrnila Prešernovo nagrado, ker jo je istega leta prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik, čigar spolne zlorabe redovnic so v zadnjih tednih z razkritjem podrobnosti dvignile veliko prahu.

Prejšnji teden je Makarovič za STA dejala, da bi bilo spodobno in da pričakuje, da ji bo letos nagrada v celoti vrnjena. 

"Takoj po tem, ko sem to nagrado v celoti zavrnila, sem vrnila tudi častni znak svobode predsedniku države Milanu Kučanu s pripombo, da mi ta znak ničesar več ne pomeni, ker je prišlo do zlorabe Prešernove nagrade, ko si je Rimskokatoliška cerkev ugrabila in zlorabila nagrado s tem, da je razbila sam statut te nagrade. To sem sprejela kot žalitev mene kot osebe in mojega umetniškega opusa," je povedala Svetlana Makarovič.

Kot je dejala, je umazana zgodba katoliškega klerika niti ne preseneča niti ne zanima, njen odnos do Cerkve pa da je splošno znan. Prav tako se Makarovič ne želi ubadati z vprašanjem, ali in kdaj naj se umetnost loči od umetnika. Njeno osebno mnenje je, ob tem pa poudarja, da ni umetnostni arbiter, "da njegovi mozaiki pomenijo približno toliko, kot v literaturi pomeni opus Paula Coelha, se pravi nič".

Ministrstvo za kulturo potrdilo možnost izročitve nagrade

Ministrstvo za kulturo je sedaj pojasnilo, da lahko Makarovič nagrado po zakonskih določitvah prejme.

Kot je še nedavno pojasnila Vrečko ob pozivih za odvzem nagrade Rupniku, trenutni Zakon o Prešernovi nagradi iz leta 2017 ne predvideva postopka za odvzem Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Po njenem mnenju bi morali to nujno spremeniti, saj morajo prejemniki najvišjega državnega priznanja odražati vrednote svobodne, vključujoče in solidarne družbe. "Čeprav formalno odvzem nagrade v tem trenutku ni možen, pa na ministrstvu za kulturo menimo, da bi bilo v tem primeru spodobno, da prejemnik nagrado vrne sam," je pozvala Vrečko.

Strokovna komisija Prešernovega sklada po njenih pojasnitvah namreč ni bila tista, ki je Rupnika predlagala za nagrado, prav tako jo je prejel zgolj za eno samo delo, ki ni dostopno širši javnosti, "namreč velike Prešernove nagrade se dajejo za opus", ta pa bi moral biti po besedah ministrice tudi dostopen javnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Pierre 15:16 24.januar 2023.

    V Veliki Britaniji bi Svetlana nosila plemiški naziv "Lady" in uživala letno apanažo tako kot drugi zaslužni za to državo... pri nas v Blatnem Dolu pa...

  • lojs 15:10 24.januar 2023.

    po občinah delijo razne plakete, odlikovanja, častni občan, po cajtingih, potem pa še vse tole ... kdor se s tem javno izpostavlja, ima pač določen razlog ... nisem nikomur fovš, ampak zdi se mi pa bedno in dolgočasno ... neka ...prikaži več kultura odlikovanja državnih "stražarjev" ali podložnikov ali pa simpatizerjev ... potem pa še vojska, policija in še ostali komunalci ... naj majo to krame, če jim paše ... dolgočasno

  • Delavec93 14:50 24.januar 2023.

    Pravilno.. če je Klaus Barbie podelil "zavrjena" odlikovanja največjim barabam na svetu, potem lahko tudi kulturnica Makarovič dobi svojo nagrado, še posebej, ker je dokazala, da je Marko Rupnik resnično gnoj, ki hodi po tem svetu in si ni zaslužil ...prikaži več dobiti nagrade, skupaj s Svetlano Makarovič. Vzrok za njeno zavrnitev je sedaj odpravljen in nagrado lahko dobi oseba, ki jo resnično zasluži.