Slovenija
6236 ogledov

Gorščakova: To so storili namenoma, svetnica je bila še ob dveh na televiziji

Natalija Gorščak, direktorica TVS RTVS Natalija Gorščak, direktorica TVS
Direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak pričakuje, da ji bo generalni direktor RTVS, ki zaradi nesklepčnosti svetnikov o njeni razrešitvi lahko odloča sam, vročil razrešnico. Kaj bo sledilo?

Programski svet RTV Slovenije na današnji seji ni bil sklepčen. Na sejo je prišlo 13 od 29 svetnikov. Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmought tako ne bo  prejel odgovora glede predloga za razrešitev direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak. 

Gorščak: "Del svetnikov se je dogovoril, da jih ne bo"

"Pričakovala sem, da večine svetnikov ne bo na sejo, kar me po drugi strani zelo preseneča, ker gre za zelo pomembno zadevo,  kajti, če sem res zagrešila stvari, ki mi jih generalni direktor očita, je o tem treba razpravljati," je za Žurnal24 povedala Gorščakova. 

Grah Whatmough očita Gorščakovi, da ni spoštovala statuta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov ni ukrepala, prav tako pa naj ne bi preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija.

Zdaj bo Whatmought o razrešitvi Gorščakove lahko odločal sam

"Še bolj zanimivo je, da je bila svetnica, ki predstavlja zaposlene na RTV Slovenija, še ob dveh na televiziji. Prav tako menim, da vsi svetniki, ki jih ni bilo, niso na dopustu. Očitno gre za to, da se je del sveta organiziral tako, da jih ni bilo na sejo," dodaja Gorščakova.

Svetu RTV Slovenija se rok za odgovor glede razrešitve Gorščakove izteče v torek, torej jutri. Glede na poslovnik bi programski svet lahko znova zasedal v ponedeljek, kar pa glede na napoved generalnega direktorja ne bi bilo več smiselno, poroča STA. Če generalni direktor po poteku roka ne prejme opredelitve sveta, lahko o razrešitvi odloči samostojno.

Gorščakova pričakuje razrešnico, sledila bo tožba

Grah Whatmough je po seji napovedal, da bo postopek končal že do ponedeljka, da pa bo najprej govoril z Gorščakovo.

"To se ni zgodilo, niti nisem dobila nobenega vabila na razgovor. Z generalnim direktorjem sva sicer že veliko govorila pred tem, tako da mislim, da se bo ta najin pogovor odvijal tako, da mi bo generalni direktor vročil razrešnico," pravi Gorščakova.

"Po statutu imam zagotovljeno sodno varstvo, v tej smeri bodo šli tudi moji naslednji koraki," napoveduje Gorščakova. 

"Zelo pomembno je vedeti, da smo na televiziji v zadnjih mesecih pridobili mlade gledalce, če bi izboljšali distribucijo na online ponudbi, bi bila gledanost še višja. Televizija je velik sistem in hitre spremembe niso dobre in imajo lahko zelo dolgotrajne posledice. Če generalni direktor pravi, da se mudi in nimamo časa izvajati analiz, to veliko pove o njegovi strokovnosti," pravi Natalija Gorščak, direktorica TV Slovenija. 

Pristojnosti v roke Vesne Zadravec

Gorščakova ocenjuje, da so očitki Whatmoughta na njen račun prirejeni za razrešitev, pristojnosti pa bodo nato prenesene na strokovno direktorice za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin Vesno Zadravec. 

Gorščakova, ki je prepričana, da je glavni razlog za poskus njene razrešitve ta, da ne sledi njegovim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah.

"V ozadju je razrešitev urednice Manice Janžič Ambrožič"

"Ocenjujemo, da velik del očitkov, ki jih je v zahtevi za razrešitev navedel generalni direktor, ni upravičenih, poleg tega ne dosegajo pogojev, ki jih za predčasno razrešitev navaja Statut RTV Slovenija. Namenjeni so le iskanju izgovorov za čim hitrejšo zamenjavo direktorice televizije, ki pred tem zaradi zaščite novinarske avtonomije ni podprla njegovega predloga za razrešitev Manice Janežič Ambrožič z mesta odgovorne urednice informativnega programa," so pred sejo programskega sveta zapisali v Društvu novinarjev Slovenije.

"Ta namera je po našem mnenju izigravanje zakona o RTVS, saj onemogoča razpravo in zagovor direktorice ter posega v zakonsko določene pristojnosti programskega sveta. Generalni direktor ni pristojen za sprejemanje programskih odločitev, samovoljna razrešitev programske direktorice mimo programskega sveta pa posledično pomeni prav to," poudarjajo v DNS. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kirka 16:29 17.avgust 2021.

    RTV ima dober spored za tiste, ki jih zanimajo dokumentarci, zamejci, duhovni utrip, kultura, filmi, ki niso solzavi ali streljaški... Ima bogat, raznolik in predvsem ne poneumljajoč program za tiste, ki bi radi kaj izvedeli. Javna RTV mora obstati!

  • Stane Adamič 07:10 17.avgust 2021.

    To kar je ONA in RTV delala zadnje leto je sramota od sramote. EDIN)I cilj jim je bil zrušitev vlade in nič drugega. Na vsakem koraku so nabijali levičarske formule. RTV so gledali samo đše ortodoksni komunisti.

  • zelena19 06:02 17.avgust 2021.

    Ona bi sedaj delala analize,kaj pa je do sedaj počela.Na vlak zgodovine.