Slovenija
14729 ogledov

Eles zaposlenemu prepovedal nastop pri Požarju

Novice: Eles zaposlenemu prepovedal nastop pri Požarju - Planet TV Anže Petkovšek Sedež Planet TV v Stegnah
Svetovalcu Elesa Miranu Videtiču so menda prepovedali nastopanje v oddaji Ura moči.

Državno podjetje ELES, sistemski operater prenosnega električnega omrežja v Sloveniji, je svojemu svetovalcu Miranu Videtiču pisno prepovedalo nastopati v oddaji Ura moči na Planet TV, je danes na svojem Twitter profilu sporočil voditelj oddaje Bojan Požar.

Vodstvo podjetja naj bi se pri tem sklicevalo na etični kodeks družbe, ki zaposlenim prepoveduje javno komentiranje družbenih dogajanj. ''Med nedopustna ravnanja štejemo tudi komentiranje družbeno političnega dogajanja v Republiki Sloveniji in Evropski uniji kot tudi izražanje neprimernih mnenj o dejavnosti zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti s strani zaposlenih, ki materialno ali moralno škodujejo ali bi lahko škodovala poslovnim interesom ali ugledu delodajalca,'' piše v kodeksu družbe. In še: "Zavedati se moramo, da tudi v zasebnih odnosih z javnostmi zaposleni s svojim vedenjem in komentarji ohranjamo in ustvarjamo ugled družbe. Prav zato komentirajmo le tisto, za kar smo pristojni."

Videtič je sicer komentator v Uri moči že dlje časa, po podatkih z wikipedije naj bi prvič nastopil že 24. maja lani, a vodstva Elesa, dokler je bil na oblasti Janez Janša, njegovo popoldansko udejstvovanje v SDS naklonjeni oddaji očitno ni motilo. Na pojasnila, zakaj so se zdaj odločili za prepoved, še čakamo.

Požar je na tviterju spomnil še, da je Videtič pred tem ob enakem kodeksu Elesa politično dogajanje komentiral tudi v oddaji Faktor na TV3. Obenem je zapisal, da naj bi se danes sestal novi nadzorni svet Elesa, ki ga prevzema Andrej Ribič, vodja volilnega štaba Gibanja Svoboda.

Da informacije držijo, je za portal Siol potrdil tudi sam Videtič, ki meni, da je prepoved posledica nove sestave nadzornega sveta. "Razumem poslovodstvo in za zdaj bom ta kodeks upošteval. Bom pa pridobil tudi pravno mnenje o veljavnosti takega člena v kodeksu," je dejal Videtič.

Svoboda javnega nastopanja je ustavna pravica

Svoboda govora in javnega nastopanja je sicer ustavna pravica. "Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja," piše v 39. členu slovenske ustave, v nadaljevanju pa še, da so človekove pravice in temeljne svoboščine omejene samo s pravicami drugih in v primerih, ki jih določa ustava. Z iskalnikom v kodeksu podjetja Krka prepovedi komentiranja na primer nismo našli. 

Za pojasnila, ali so Videtiču res prepovedali nastopanje na televiziji in zakaj ter kakšne sankcije mu grozijo, če bo kljub prepovedi nastopil, smo se obrnili na Eles. Po telefonu nam pojasnil niso želeli dati, tako da čakamo na njihov pisni odgovor. 

Ali je takšna prepoved javnega nastopanja dopustna in v kakšnih primerih, je pojasnila odvetnica Nataša Pirc Musar. ''Delavec se zaveže kodeksu podjetja, ko podpiše pogodbo o zaposlitvi, a mora biti z njo seznanjen,'' je dejala Pirc Musar, ki meni, da prepoved ni nezakonita.

Kot je pojasnila, ni nenavadno, da se gospodarske družbe izogibajo komentiranju družbeno-političnega dogajanja in se odločijo za takšen korak s sprejetjem internih pravil in kodeksov tudi za zaposlene. To še posebej velja pri prepovedi komuniciranja o družbi sami. ''Pravica do svobode izražanja ni neomejena,'' je izpostavila odvetnica.

Delovnopravne posledice morebitne kršitve so po navadi v blažjih oblikah, načeloma v obliki opomina.

Kljub temu pa prepovedi ne veljajo na primer za svobodno politično udejstvovanje delavca, ki je tudi ustavnopravna kategorija, je še pojasnila Pirc Musar.

Na novico o prepovedi se je na svojem tviter profilu odzval tudi bivši premier Janez Janša, ki je zapisal: ''V svobodi morajo biti tudi prodajalci elektrike družbenopolitični delavci''.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 87
  • marko345 18:16 15.junij 2022.

    Samo resno opozorilo: Požar ni novinar, ker nima diplome iz novinarstva. Apropo - zdravnik se lahko podpiše na recept samo, če ima diplomo. Požar ima samo prvo stopnjo iz prava, to je pa skoraj nič, saj skoraj nič tudi ne zna.

  • pravičnik77 18:03 15.junij 2022.

    če je podpisal pogodbo o zaposlitvi, katere del je tudi etični kodeks, je zadeva jasna ko beli dan. naj da odpoved službe, tako da ga etični kodeks ne bo več zavezoval, pa naj nadaljuje z nebulozami po portalih...

  • bljitva 15:29 15.junij 2022.

    Robert Golob je fašist.