Slovenija
132961 ogledov

Sveža napoved razvoja epidemije: To se bo zgodilo v začetku prihodnjega leta!

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Dobre novice.

"Epidemija še vedno upada, vendar upada vse počasneje. Razpolovni čas je približno 20 dni. Dosledno izvajajmo pravilo CPT in ostale ukrepe, da bo epidemija še naprej upadala," je ob objavi nove prognoze epidemije dejal Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. 

Prognoza IJS | Avtor: IJS IJS
Bolnišnice, tako navadni kot intenzivni oddelki, so po napovedi že preko vrha četrtega vala in se bodo zdaj vse hitreje praznile. Po kriterijih ECDC smo sicer še vedno v temno rdeči fazi, a bomo v rdečo po napovedi Leskovarja prešli v začetku naslednjega leta. Pod 14-dnevno incidenco 500 okužb na 100 tisoč prebivalcev pa bomo padli v prvi polovici januarja.

Mogoče je tudi, da bo na izračune vplivala nova različica omikron, a ker je v Sloveniji še nismo zaznali, je v model niso vključili. Reprodukcijsko število, ki pove, koliko oseb okuži ena okužena oseba, znaša po njihovih izračunih približno R=0,75. 

Ocenili so, da se je v drugem, tretjem in četrtem valu do zdaj okužila približno dobra polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 1,6 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 60. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih približno dobra četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada."

 

V bolnišnicah bo pritisk covidnih bolnikov počasi začel popuščati. Okrog novega leta naj bi bilo po napovedih v bolnišnicah le še 500 bolnikov s covidom-19.

Hospitalizirani | Avtor: IJS IJS

Podoben trend, čeprav nekoliko počasnejši, pričakujejo tudi na enotah intenzivne terapije.

IT | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 35
  • PaPajapopi 08:35 08.december 2021.

    DOLGČAS... Dajte že enkrat nehat z tem covid sranjem ! ! !

  • Avatar pantani
    pantani 07:34 08.december 2021.

    Baba Vanga se je spet oglasila.

  • Avatar Mirraona
    Mirraona 00:22 08.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m