Slovenija
16 ogledov

Švice pri nas niso našli

Janez Janša Anže Petkovšek
Teritorialni spor. Srečanje med Jankovićem in Janšo je odpadlo zaradi spora o kraju srečanja.

Parlament. "Običajno je, da se o kraju srečanja dogovoriš," je spor komentiral Milan Brglez s fakultete za družbene vede, ki se ukvarja tudi z diplomatskim protokolom. Še pomembnejše se mu zdi, da se v pogovor ne vključujejo novinarji.

Predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković in predsednik SDS Janez Janša se včeraj namreč nista mogla dogovoriti, kje se bosta srečala na preliminarnem, neformalnem pogovoru po volitvah. Janković je Janšo povabil k sebi na pogovor na ljubljanski magistrat, Janša pa je kot kraj srečanja predlagal državni zbor (DZ). Iz SDS so nato o kraju in uri srečanja obvestili novinarje. "Občinski prostori MOL niso primerni za srečanje in niso v skladu z zakonom, ki je ločil poslansko in župansko funkcijo," je odločitev novinarjem po odpovedi srečanja pojasnil Janša. V DZ Janković ni želel iti, saj PS v njem še nima svojih prostorov in ker še niso potrjeni poslanski mandati. "Janez Janša osebnega stika z Zoranom Jankovićem ni želel vzpostaviti, pač pa so nas iz stranke SDS naknadno obvestili, da so sami določili in rezervirali prostor za srečanje, sobo 110 v parlamentu, ob 16.30," so sporočili iz PS. Janković naj bi namreč Janši zaupal svojo telefonsko številko in ga pozval, naj ga pokliče. V PS so medtem kot nevtralen prostor za srečanje predlagali gostilno. A je Janša tak prostor ostro zavrnil: "Po kafičih se ne bomo sestajali."

Čeprav je običajneje, da prostor določi tisti, ki vabi, to ni nujno, ker gre za neformalno srečanje, pojasnjuje Brglez in dodaja, da gre, če rezultati volitev še niso uradni, pri neformalnem srečanju za dobro voljo obeh. "V mednarodni politiki se to ne more zgoditi," pravi Brglez. Ksenija Benedetti, šefinja protokola Republike Slovenije, ki dogodka sicer ni želela komentirati, pa pravi, da "ni nič samo po sebi umevno, treba pa bi bilo najti dogovor, s katerim bi se 
strinjala oba".

Komentarjev 11
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:42 12.december 2011.

    A grem lahko v SDS,čeprav mam trenerko LOTTO in to zeleno,a mislte,da me bodo vzel,ker si pa tako močno želim v SDS,da razmišljam tudi o najhujšem,če me zavrnejo??

  • xy 22:23 10.december 2011.

    1111 komentar je bil namenjen Dongjang in ne tebi, mal si zgrešu ;)

  • gec 22:06 09.december 2011.

    KAKO LAHKO TI VETERAN V PISANJU NEUMNOSTI TAKO SPREMINJAŠ SVOJE STALIŠČE?ŠE PRED PARIMI URAMI SI PISAL ,DA JEJ ANKOVIČOPANKAR,SEDAJ GA PA ŽE V KOALICIJI S SVOJIM 10+100 VIDIŠ.VEŠ KAJ?PREDLAGAM TI OBISK STUDENCA...