Slovenija
1469 ogledov

Ta graf bi lahko bil razlog za optimizem

Covid-19, družina Profimedia Covid-19, družina
Našli smo graf, ki kaže, da je najhujše morda za nami.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 narašča, narašča število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi in na respiratorju.

Že več dni se zato čudim optimizmu vladnega govorca Jelka Kacina, ki je na podlagi števila odkritih novih primerov in deleža pozitivnih primerov ugotavlja, da se epidemija umirja. Čeprav so strokovnjaki na Inštitutu Jožef Stefan izrecno zapisali, da števila R (koliko ljudi okuži en okužen) zaradi spremenjenega režima testiranja ni mogoče izračunati, Kacin vztrajno navaja, da se to znižuje, tudi danes je povedal, da je R že pod ena.

A spodnji graf kaže, da smo morda vrh epidemije res že dosegli in da je optimizem morda utemeljen.

7-dnevno povprečje | Avtor: covid-19.sledilnik covid-19.sledilnik

Če pogledamo sedemdnevno povprečje novo sprejetih bolnikov s covidom-19 je to že od 3. novembra, ko je doseglo vrh, v trendu padanja. 3. novembra je bilo sedemdnevno povprečje novo sprejetih bolnikov 131,7, trenutno je 125,9. Razlika ni velika, le približno šest, a trend je precej jasen.

Dokler bo v bolnišnice sprejetih več pacientov, kot je odpuščenih, bo skupno število bolnikov v njih seveda še naraščalo. 

Ena od možnih manj optimističnih razlag tega trenda je, da so bolnišnice prezasedene in da zato sprejemajo le paciente, ki res nujno potrebujejo bolnišnično zdravljenje, medtem ko so prej sprejemali tudi tiste nekoliko manj nujne.

Graf si lahko ogledate tudi na spletni stran covid-19 sledilnika, a morate izbrati 7-dnevno povprečje, ne dnevnih ali skupnih podatkov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ender3 12:06 09.november 2020.

    Korona krize se ne rešuje z grafikoni. !!

  • lulibuc 11:46 09.november 2020.

    Te grafe si zarinite v vaše anuse ker so bili in bodo vedno lažni