Slovenija
23133 ogledov

Podatki so spodbudni, a Kacin opozarja na to hudo skrb

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Nebojša Tejić/STA
Podatki kažejo, da se razmere počasi, a vztrajno izboljšujejo.

Včeraj je bilo ob 2063 opravljenih testih potrjenih 464 okužb z novim koronavirusom sars-cov-2. "Delež pozitivnih testov je bil še naprej nizek in je znašal 22,49 odstotka, še malo manj kot dan prej," je na današnji tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Podatki kažejo, da se razmere počasi, a vztrajno izboljšujejo. Glede na epidemiološke razmere v sosedstvu in v Evropi so razmere še naprej resne in zahtevajo našo pozornost in odgovoren odziv. Zelo malo je držav, kjer se zadeve umirjajo - poleg Slovenije na Nizozemskem, v VB in na Islandiji."

Vlada po besedah Kacina natančno spremlja razmere po Evropi in svetu ter sorazmerno ukrepa. "Na seznamu rdečih držav so sedaj vse sosednje države," je opozoril Kacin. To pomeni, da sta v celoti rdeči tudi Hrvaška in Avstrija. Med zelenimi državami ni nobene evropske države, na njej ostaja le osem držav iz preostalih kontinentov. 

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

Pri nas razmere ostajajo najbolj resne v gorenjski regiji, a se tam počasi izboljšujejo. Poslabšujejo pa se v pomurski regiji. "V Beltincih je bilo včeraj odkritih 30, v Murski Soboti 12, v Lendavi deset primerov," je navedel Kacin. "Sicer žarišča še naprej ostajajo na Ptuju, kjer je bilo potrjenih 28 novih okužb. V Mariboru so jih potrdili 27, v Ormožu deset. Enako število okužb je bilo včeraj tudi v Slovenj Gradcu, v Ljubljani je bilo 40 novih okužb."

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

Zaradi lokalno nesorazmerne porazdelitve bo danes po besedah Kacina potekalo razseljevanje pacientov iz celega območja pomurske regije.

"Realni podatki dobro sledijo matematičnim modelom," je ob predstavitvi grafov povedal Kacin. "Spodbuden je podatek, da se je reprodukcijsko število R spustilo pod 1. Vsak na novo okuženi okuži 0,95 osebe. To je današnja najbolj spodbudna informacija." 

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

Število hospitaliziranih ostaja visoko - danes jih je 1143. Na novo je bilo v bolnišnice sprejetih 89 pacientov, odpuščenih pa 53. "Žal smo imeli tudi mrtve, umrlo je 24 oseb, od tega v bolnišnicah 18," je povedal Kacin.

Najvišje število na novo sprejetih bolnikov v bolnišnico je bilo 6. novembra, ko je bilo sprejetih kar 160 bolnikov. "Razlika med skupaj sprejetimi in odpuščenimi in umrlimi vse bolj manjša," razlaga Kacin. "To pomeni, da so potrebe po novih posteljah na dolgi rok vse manjše."

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA
Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

Spodnja krivulja prikazuje 14-dnevno incidenco aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. "Če pogledamo 7-dnevno, t. j. tedensko incidenco, vidimo, da nam gre še bolje," je povedal Kacin. "Ukrepi prijemljejo, občanke in občani spoštujejo pravila, ki jih moramo izvajati, da bi uspešno zamejevali epidemijo in ne še dodatno obremenjevali bolnišnic, zlasti, ko  gre za intenzivno nego."

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

V Gorenjski regiji, ki je bila zelo prizadeta, se število okužb zmanjšuje, medtem ko se povečuje v pomurski in podravski regiji ter na Goriškem. "Drugje imamo že opazen upad," je poudaril Kacin. "Na Gorenjskem smo dosegli vrh. Dobro nam gre - če se bomo držali ukrepov še naprej, nam bo šlo še bolje in še hitreje. Skrbi me 11. november, skrbi me Sv. Martin, ko je druženja več. Ne smemo si dovoliti, da bi nam pokvaril to, kar smo dosegli do sedaj." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • lulibuc 20:02 09.november 2020.

    Ni za debilne ovce: https://www.facebook.com/101017414921399/videos/708779806684412

  • alibaba40 18:06 09.november 2020.

    glede na komentarje bi moralo biti najmanj 3.000 okuženih, da boste zadovoljni? vas je strah konca, da ne boste imeli več o čem komentirati ali še večji strah, da bo potrebno iti malo na svež zrak in svobodno zadihati.

  • lulibuc 14:17 09.november 2020.

    Skrb je fašizem in gestapovsko nastopaštvo uniformiranih plačancev nad svobodnimi ljudmi. To je problem št. 1 pri nas in v svetu, k sreči še ne povsod.