Zdravje
103202 ogledov

Kacin: Imamo novo žarišče, preiskujemo ga še

Jelko Kacin Bor Slana/STA
Uradni vladni govorec je na današnji tiskovni konferenci vlade ponovil včerajšnji rezultat testiranj: ob opravljenih 5895 testih so potrdili 1564 novih okužb. Delež pozitivnih je 26,5 odstotka, kar je skoraj dve odstotni točki manj kot dan pred tem. Kacin je izpostavil še posamezna žarišča in dodal novega s kar 77 novimi primeri.

"Trend je dober, razmere se počasi stabilizirajo," je podatke včerajšnjih testiranj komentiral Jelko Kacin in povedal, da smo že dosegli vrh, incidenca se nam znižuje. "Če bomo šli tako naprej, se lahko veselimo prihodnosti in lahko razmišljamo o tem, kaj bi vlada lahko storila prihodnji teden." 

Kacin je predstavil graf poteka epidemičnega vala na na odkritih novih primerih okužb. Rdeča barva je simulacija, kako bi moral potekati ta val, modro je dejansko stanje, kako je nihalo število okužb. Nekaj je manjših stolpcev, ki predstavljajo vikende, ki pokažejo, da je bilo manj testiranj. Takoj zatem številke spet skočijo. Rumena barva so pričakovanja za naslednje tri dni. 

Graf | Avtor:

"Ta graf nas opogumlja in dokazuje, da so ljudje ukrepe sprejeli in da jih izvajajo," je komentiral Kacin in dodal, da imamo še en razveseljiv podatek, to je reprodukcijsko število je ena. "Vsakdo, ki kogarkoli okuži, zdaj ne okuži več kot enega. Še včeraj smo bili na 1,11, zdaj so številke po ponovnih izračunih pokazale, da smo že dosegli številko ena, v prihodnje bo vsak okuženi okuž vse manj dodatnih," je izpostavil Kacin in pri tem, dodal, da se vendarle moramo dosledno držati ukrepov in da so zato otroci ostali doma in d ase šolajo na daljavo. 

Koronavirus v ZDA Slovenija Novi podatki: So dobri podatki v resnici slaba novica?

Novo žarišče s 77 novimi okužbami 

Še naprej ostajajo posamezna večja žarišča v državi. Kranj je imel včeraj 44 novih okužb, Jesenice 23, Tržič 18, Škofja loka 15, Bohinj 14. Preseneča Idrija, ki je imela včeraj 18 novih okužb, kar pristojni še preiskujejo. Ravno tako 18 novih okužb je bilo v Medvodah, v Mengšu 12. 

V Grosuplju so našteli kar 38 novih primerov bolezni covid-19, ravno toliko v Kamniku, v Kočevju 27, Domžalah 25. V Celju je 33 novih potrjenih obolenj, v Velenju 35, Slovenski Bistrici 30, v Žalcu 21. 

Kacin je dodal, da se okužbe večajo pri severni meji, v Radencih so našteli 22 novih potrjenih primerov, v Gornji radgoni 16, Beltincih 13. Izrazito novo žarišče pa predstavljajo Markovci, kjer so potrdili kar 77 novih okužb. "Razlage, kaj se tam dogaja, še nimamo." 

Kacin je dodal še številke bolnikov, ki potrebujejo oskrbo v bolnišnicah; včeraj je bilo takšnih covid pacientov 1096. Povečalo se je število pacientov, ki potrebujejo urgentno nego, takšnih je po Kacinovih besedah 168, umrlo je 26 oseb. 

Glede nakupa hitrih testov 

Kain je povedal še, da smo se prijavili v skupen evropski nakup hitrih antigenskih testov, da bi jih dobili čim več in čim ceneje. "Ampak v tem trenutku je ključno to, da zagotovimo računalniško podporo temu testiranju, da se ve, kje in kdaj je bil nekdo testiran, potrebujemo enoten sistem, da ima lahko družinska zdravnica vpogled, specialisti. To je najbolj dragocen podatek, ki ga potrebujemo za obvladovanje covida, če ga ne bomo uspeli zamejiti s cepivom ali če ne bomo imeli ustreznih zdravil." Kacin je dodal še, da vse kaže, da pred aprilom cepiva ne bo. 

Poudaril je, da želi imeti država odločilno besedo, da si ne želimo, da bi kdo "v tej stiski predrago računal za teste in se zaradi premalo nadzora izognil kazni".  Na vprašanje, kdaj bi lahko bil zaključen razpis, je odgovoril, da te informacije še ni. 

Obsodil proteste v Ljubljani 

Uradni vladni govorec je na tiskovni konferenci vlade še obsodil včerajšnje nasilne proteste v Ljubljani. Po njegovih besedah je skrajno neodgovorno in nedopustno množično zborovanje ravno v času, ko se soočamo z največjo zdravstveno krizo in ko zdravstveni delavci delajo preko svojih zmožnosti. 

 

Koronavirus v ZDA Covid-19 Zdravje WHO opozarja na eksplozijo v Evropi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Franci Mikec 07:57 07.november 2020.

    Ker so vsi testirani Covid19 bolniki je to velik nateg. Sem pozitiven na test Covid19 iz Covid klinike pa na izvidu lepo pise:Coronavirusna infekcija neopredeljena in ne Covid19. Mediji najprej to razcistite pa bo slika povsem drugacna.

  • Ender3 14:06 06.november 2020.

    Ta Kacinov show je treba prekinit. Nič novega, koristnega se ne pove, vse se ponavlja, le gosti, govorci izkoristijo trenutek slave.

  • LetherHossen 13:45 06.november 2020.

    A je mogoče novi vir okužb na vladi?

Sorodne novice