Slovenija
11926 ogledov

Novi podatki: So dobri podatki v resnici slaba novica?

Koronavirus v ZDA Epa
V bolnišnicah je danes 1069 pacientov s covidom-19, kar 160 jih je bilo na novo sprejetih in le 92 odpuščenih. Na intenzivne oddelke so sprejeli deset novih bolnikov in le tri odpustili. Dnevna rast hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni negi je 4,5-odstotna.

Po spremembi kriterijev za testiranje nam največ o epidemioloških razmerah povedo podatki o številu pacientov v bolnišnicah, ki sicer prikažejo, kakšno je bilo stanje okužb skoraj dva tedna nazaj. Bolniki, pri katerih je potek bolezni težak, so namreč v bolnišnice sprejeti praviloma osem do deset dni po pojavu prvih simptomov, ti pa se povprečno pojavijo štiri do šest dni po okužbi. Kdor je danes sprejet v bolnišnico, se je zelo verjetno okužil približno dva tedna nazaj, torej še pred zaprtjem občin. 

Rast števila bolnikov s covidom, ki so jih sprejeli v bolnišnico, se sicer nekoliko umirja. Tako bila v tem tednu v primerjavi z enakim dnevom prejšnjega tedna v ponedeljek 125-odstotna, v torek 55-odstotna, v sredo 27-odstotna, v četrtek 20-odstotna, danes pa je 58-odstotna in celo višja kot prejšnji četrtek, ko smo v primerjavi s tednom prej v bolnišnice sprejeli "le" 46 odstotkov več bolnikov s covidom. 

Mnogi sicer opozarjajo, da je treba da podatek interpretirati precej previdno, saj so zdaj bolnišnice že prezasedene in najbrž precej bolnikov, ki bi jih v normalnih razmerah hospitalizirali, ne sprejmejo v bolnišnice. Število hospitaliziranih bolnikov s covidom je včeraj preseglo tisoč.

Pri sprejemih na intenzivno nego je trend podoben, v sredo je bilo sprejetih celo četrtina manj kot pred tednom dni, sicer pa je bila ta teden rast +38 odstotkov, +82 odstotkov, ter +20 odstotkov. Danes je podatek izjemno spodbuden, saj je bilo na intenzivno nego sprejetih 52 odstotkov manj pacientov kot pred tednom dni. Tudi tu je treba imeti v mislih, da so postelje zasedene in da morda kdo, ki bi še pred tednom dni šel na intenzivno nego, zdaj ostane na oddelku.

Včeraj je po podatkih sledilnika umrlo 24 ljudi s covidom-19, po podatkih, ki jih je kasneje objavila vlada, je včeraj umrlo 26 oseb s covidom-19.

Po podatkih covid-19 sledilnika so včeraj opravili 5895 testov in potrdili 1564 novih okužb. Delež pozitivnih testov je tako 26,5-odstoten, kar je nekoliko manj kot v torek in sredo (32 in 18), prejšnji četrtek je bilo kar 28 odstotkov vseh testov pozitivnih.

Število aktivnih primerov se je po dolgem času nekoliko znižalo, a je to skoraj gotovo učinek spremenjenega sistema testiranja in ne izboljšanja epidemioloških razmer. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • tani 12:23 06.november 2020.

    Aplikacijo, ki so jo dobro plačali pa si lahko vtaknejo v rit. Po petih dneh ko opaziš težave z zdravjem te testirajo. 4. dni po tem te obvestijo da i pozitiven in ti dajo kodo za v aplikacijo.(skupaj 9) Deseti ...prikaži veči dan pa nisi več kužen. Aplikacija bo pa še deset dni javljala da si okužen. Za v smeti, samo navlaka v telefonih.

  • mulc1 11:31 06.november 2020.

    A samo 24? Ostalih niste uspeli prepričati? Tiste, ki so viseli na vrvi je res težko opredeliti kot covid trupla, čeprav ste se tudi tega posluževali

  • Kirka 11:31 06.november 2020.

    Meni pa velja nekaj le podatek, koliko je vseh hospitaliziranih, koliko zaradi covid, koliko zaradi drugih vzrokov in s covid , koliko brez covid in kolike so bolnišnične kapacitete.