Slovenija
14337 ogledov

Ta jesen bo najhujše obdobje od začetka epidemije

Janez Poklukar Vlada RS
Minister za zdravje Janez Poklukar poudarja, da bo četrti val epidemije verjetno najtežji del dosedanjega boja z virusom SARS-CoV-2.

Pristojne skrbijo projekcije za letošnjo jesen. "V jeseni je pred nami ponovno težko obdobje, psihološki pritisk že čutimo. Pri zdravstvenih delavcih je moč čutiti zaskrbljenost in delno nemoč. Verjetno bo jesen najbolj naporen del epidemije," je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Stanje se v bolnišnicah slabša. Danes je hospitaliziranih 54 oseb, prejšnji teden 41. Raste tudi število oseb v intenzivni terapiji. V ponedeljek se bosta tako odprla covid oddelka v Splošni bolnišnici Celje in na Kliniki Golnik.

Trenutno so v petih domovih za starejše občane prisotne okužbe, vendar pa pri nikomer ne beležijo težjega poteka bolezni. Pomembno je poudariti, da je v domovih za starejše občane precepljenost zadostna.

Otrok z masko | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

Poklukar je dejal, da tako iz projekcij Instituta Jožef Stefan kot poteka epidemije v Španiji in na Portugalskem jasno, da bo 4. val močan. "Četrti val je tukaj in se bo jeseni in pozimi zgodil v velikem obsegu. Smo že v fazi intenzivne rasti okuženih. Zaradi kužnosti delte bo vsak prebivalec prišel v stik z virusom. Cepljeni in preboleli imamo razvita protitelesa, tako bo potek bolezni zelo blag ali pa celo brez simptomov in bomo lahko brez večjih skrbi prešli prek jeseni in zime. Tukaj je še velika množica necepljenih ali pa tistih, ki počasi izgubijo imunski status, ker je več kot 6 mesecev od prebolevnosti. Teh je približno polovica. Ti prebivalci so podvrženi večjemu tveganju, da bolezen prebolijo s težjim zapletom ali celo bolj usodno," je dejal.

Napovedi kažejo, da se bodo oddelki intenzivne terapije zapolnili do maksimalnih zmogljivosti. V takem primeru bodo potrebni nepriljubljeni ukrepi, da bodo obvladovali stanje v bolnišnicah, je dejal Poklukar. Ob tem je treba poskrbeti tudi, da ostale dejavnosti v zdravstvu delujejo nemoteno. Težava je v tem, da epidemija covida-19 pomeni veliko obremenitev drugih virov, saj za njeno obvladovanje potrebujejo v zdravstvu več kadra, opreme in prostorov.

Minister je poudaril, da mora pri zajezitvi epidemije sodelovati celotna družba, vsi sistemi in resorji. "Imamo orožje, moč in vzvod, lahko vplivamo na epidemijo. Imamo cepivo, moramo ga uporabiti. Moja iskrena zahvala vsem, ki ste se odločili za cepljenje. Prošnja vsem, ki se še niste, da ne ogrožate svojega zdravja in zdravja naše skupnosti," je dejal. Zahvalil se je vsem, ki spoštujejo protokol PCT in ostale splošne ukrepe za zamejevanje širjenja virusa.  

Intenzivna nega bolnišnica koronavirus Okužbe Zdravje Covid-19: Razmere se v Sloveniji zelo hitro slabšajo

Za te skupine bo stroške še naprej krila država

Vlada je na dopisni seji sprejela nove odločitve glede obveznega testiranja na covid-19 in kritja stroškov tega testiranja. Zaposlenim v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, dejavnosti vzgoje in izobraževanja vključno z visokošolsko dejavnostjo, osebam, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode bo država krila stroške testiranja.

Iz državnega proračuna bodo kriti tudi testi za samotestiranje učencev tretje triade in dijake.

Vlada je po priporočilih svetovalne skupine določila, da se s tretjim odmerkom začne cepiti osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Sledilo bo cepljenje s poživitvenim odmerkom najbolj ranljivih skupin – starostniki v domovih za starejše občane, zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu, v šolstvu, nato pa še vsem starejšim od 60 let. Minister osebam z oslabljenim imunskim sistemom svetuje, da se posvetujejo z zdravnikom o tretjem odmerku.

Cepljene osebe ob rizičnem stiku v obdobju devet mesecev po polnem cepljenju ne bodo napotene v karanteno.

Podaljšan je tudi odlok o začasni omejitvi zbiranja, o določitvah pogojev vstopa v državo, odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom ter odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobodoe. Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev ohranja dosedanje ukrepe in omejitve. Skladno z odlokom pa se bodo morali nastopajoči enkrat tedensko testirati, če niso cepljeni ali preboleli covida.19. Enako velja tudi za osebe, ki sodelujejo pri izvedbi javne kulturne prireditve in prihajajo v neposredni stik s končnimi uporabniki in nastopajoče, ki le občasno sodelujejo ali nastopajo. V primeru tistih, ki le občasno sodelujejo ali nastopajo, je pri pogoju testiranja veljavnost HAG testa 48 ur in PCR testa 72 ur, saj se tem osebam ni treba tedensko testirati. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 140
 • igorgeus 09:14 21.avgust 2021.

  Kako je lahko hujše kot lani, ko ni bil nihče cepljen? A ni cepivo alfa in omega? Potem pa se čudijo, če kdo ne verjame.

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 23:52 20.avgust 2021.

  Tale mali Poklukarjev škrat, meni od vseh vladnih bebotov, zgleda še najbolj inteligenten in vsaj nek nivo komunikacije ime. Se mi zdi, da on celo razume, da z prisilo delaš kontra učinek, kar je precej razvidno na več različnih nivojih, ...prikaži več najbolj pa sigurno na področju cepljenja. Žal zardi vlade veliko ljudi raje v svojo skledo pljuva, kot da bi upoštevala navodila vlade,

 • molka 22:27 20.avgust 2021.

  trend lazi in nategovanja folka se nadaljuje laznivi pokljukar lopovski

Sorodne novice