Slovenija
101 ogledov

"Ta zemlja ne bo nikdar banana republika"

Dražgoše
1/7
Borut Hočevar
Ob 70. obletnici dražgoške bitke bo danes pri spomeniku v Dražgošah osrednja slovesnost. Zbrane nagovorila predsednik republike Danilo Türk in Janez Stanovnik.

Na 70. obletnici dražgoške bitke se je v Dražgošah zbralo nekaj tisoč ljudi. Zbrane sta nagovorila predsednik države Danilo Türk in Janez Stanovnik. Slovesnosti so se udeležili tudi Milan Kučan, Zoran Jankovič, Jakič in Čerin, Blaž Kavčič, Katarina Kresal, Patrik Vlačič, Aleš Zalar. Po naših podatkih pa na obletnici naj ne bi bilo predsednika državnega zbora Gregorja Viranta.

Stanovnik oster do ameriškega veleposlanika

Janez Stanovnik je v svojem govoru ostro nastopil proti ameriškemu veleposlaniku Mussomeliju. In med drugim dejal, da „ameriški veleposlanik ni uspel sestaviti fantomske koalicije, ker se dva vabilu nista odzvala. Takim, ki so se vabilu odzvali, bi Cankar rekel hlapci. Zamislili so si novo obliko manipulacije, in sicer, da bodo zgradili vlado narodne enotnosti brez naroda. Na svoji zemlji smo svoj gospod, iz te zemlje ne bodo nikdar naredili banana republike.“

Türk: "Upor najpogumnejše dejanje"

"Upor proti okupatorju in narodnoosvobodilni boj med drugo svetovno vojno sta bila najpogumnejše dejanje v vsej zgodovini slovenskega naroda. Upor proti okupatorju je bil odločno dejanje naroda, ki je razumel, da mora svoj obstoj in svojo prihodnost braniti z orožjem v roki in za ceno tveganja življenj svojih sinov in hčera. To je bilo junaško dejanje in izraz visoke politične zrelosti naroda," je v svojem nagovoru zbranim dejal predsednik države.

Čestital je tudi vsem pohodnikom, ki so se odpravili "po stezah partizanske Jelovice". Nikakor pa ni mogel mimo aktualnih dogodkov. Poudaril je kaj smo že dosegli in kaj še moramo. "V naši domači praksi moramo marsikaj spremeniti. Potrebujemo razvojne usmeritve, ki bodo mladim omogočile dobro perspektivo prihodnosti, starejši generaciji pa varno in dostojanstveno starost. Potrebujemo spremembe v ureditvi trga dela. Potrebujemo boljše delovanje državnih organov na vseh ravneh in močnejše spodbujanje projektov, ki prinašajo razvoj. Potrebujemo kar najboljše pravosodje. Potrebujemo učinkovit boj proti korupciji. Odločno moramo zavračati vse vrste potvarjanja zgodovine."

Vse skupaj, pa bo po mnenju Türka mogoče, če bo nekdo dobro upravljal državo. "Potrebujemo vlado, ki bo delovala skladno, ki bo operativna, in ki bo sposobna soočiti se z najnujnejšimi nalogami našega časa."

 

Komentarjev 31
  • Žurnalček 12:43 09.januar 2012.

    Veš borba slavnega PB ni bila planirana , ampak je rezultat izdaje in to slavimo posebej ! V Dražgošah pa slavimo 3 dnevno držanje fronte v Nemškem rajhu proti njim samim , ko so sami rekli , da je ...prikaži več Veliki Rajh narejen in dokončen. Pa še nekaj je tu interesantno. Na Nemški strani ni padel nobeden domači izdajalski črnuh, ampak samo čistokrvnih 120 Švabov. Iz te bitke lahko zaključiš , kako hitro bi pospravili z njimi in Lahi, če ne bi obstajala KATOLIŠKA CERKEV V SLOVENIJI !

  • Žurnalček 12:35 09.januar 2012.

    Trstenček , daj se no mal skuliri. Simptomatično za vse črnuhe je to , da, ko jim poveš in serviraš resnico znorijo in se začnejo vesti iracionalno. Ti si pa njihov exemplar!

  • Žurnalček 12:30 09.januar 2012.

    ak@ Ko bi vedel , bi bil za vedno tiho !