Slovenija
2204 ogledov

Tajne podatke s tožilstva nosila Kavaškemu klanu, krivde ne priznava

sodišče Saša Despot
Nekdanja uslužbenka Specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki je obtožena izdajanja tajnih podatkov članom kriminalnih združb, na petkovem predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču krivde ni priznala. Pred sojenjem mora sodišče odločiti o predlogu obrambe za izločitev dokazov, poročajo mediji.

Izdajala je tajne podatke

SDT je julija na upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU) podalo naznanilo suma kaznivega dejanja zoper osebo, zaposleno na SDT, ki naj bi izdajala tajne podatke. S kriminalistično preiskavo so potem utemeljili sum, da je uslužbenka lani in predlani izvršila več istovrstnih kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov.

Kot je novembra lani na novinarski konferenci povedal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na GPU Matjaž Jerkič, je imela ta oseba pri svojem delu dostop do dokumentov z najbolj občutljivimi in tajnimi podatki o aktualnih kriminalističnih preiskavah oz. predkazenskih postopkih, ki so jih usmerjali državni tožilci s SDT. Vsebino dokumentov je fotografirala in jih posredovala osebam, ki do teh podatkov niso bile upravičene. Sodelovala je s tremi osebami z območja Ljubljane. Te so podatke posredovale članom kriminalne združbe.

Z njeno pomočjo sta se izognila aretaciji

Časnik Večer je takrat navedel, da sta se z njeno pomočjo maja lani policijskemu prijetju tako izognila pomembna člana kriminalne združbe Kavaški klan. To sta Luka Arapovič, ki je še vedno na begu, in Blaž Kadivec, ki pa je bil, kot je danes poročal Večer, marca prijet v Španiji, kjer čaka na izročitev Sloveniji.

Večer je danes tudi pisal, da specializirani tožilec Luka Moljk obtoženi, ki je od novembra lani v priporu, očita štiri kazniva dejanja izdaje tajnih podatkov, ki jih je storila iz koristoljubja. Po Moljkovih besedah je za sporočene podatke pričakovala denarno nagrado, prejela pa naj bi tudi nematerialno korist v obliki izletov, druženj in praznovanj.

Odvetnik obtožene Rok Križanec je v petek na sodišču dejal, da bo na sojenju skušal dokazati, da je tajne podatke izdajal nekdo iz nacionalnega preiskovalnega urada in ne obtoženka. Obenem pa je predlagal izločitev vse dokumentacije in drugih dokazov, ki se nanašajo na prikrite preiskovalne ukrepe zoper obtoženo, češ da so bili dokazi pridobljeni nezakonito, je še poročal časnik.

Obtožena je sodišču, da bi jo izpustili iz pripora, ponudila tudi varščino, a tožilstvo temu nasprotuje, je še dodal Večer.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • kapibara1 20:45 23.april 2022.

    Izločanje dokazov ? Za kaj se jih pa potlej zbira...?

  • sandi76 20:38 23.april 2022.

    Prav zanima me, če je slovenski sodni sistem sposoben tole zgodbo pripeljati do pravega konca .

  • jakec1575 17:26 23.april 2022.

    Take bi zaprl za 20 let