Slovenija
20143 ogledov

Tak gigantski park bo nastal pri BTC-ju

Centralni park na območju BTC Cityja BTC d.d., Ljubljana
BTC City bo v prvi polovici leta 2023 začel s svojim projektom ozelenitve BTC Cityja Ljubljana, kjer bodo uredili zeleni park z mogočnimi drevesi.

Trajnostna ureditev je precej znan koncept vodilnim BTC Cityja, saj si že vrsto let prizadevajo za bolj zeleno in okolju prijazno območje. Tako že sedaj nekaj urbanih čebelnjakov krasi teraso Atlantisa in stavbe A1. Prav tako se BTC ponaša z zelenimi terasami ter strehami, ki spodbujajo razvoj zelene skupnosti.

Projekt Partnerstvo Šmartinska: Centralni park

Nadaljnji razvoj projekta Partnerstvo Šmartinska, ki je dejaven že od leta 2008, je predstavil glavni izvršni direktor družbe BTC mag. Damjan Kralj, ki je za naslednji korak projekta izbral ureditev novega centralnega parka v središču BTC Cityja.

Velikost parka bo 10.000 kvadratnih metrov. Raztezal se bo južno od Ikee, z njegovo ureditvijo pa bodo pričeli v prvi polovici naslednjega leta. Trenutno so v ureditev centralnega parka vložili štiri milijone evrov.

V parku predvidevajo tudi posaditev več dreves ter ureditev zelenih oziroma travnatih površin, v letu 2024 oziroma 2025 pa želijo povišati lastno proizvodnjo sončne električne energije s trenutnih 6,7 odstotkov na 30 odstotkov.

Centralni park na območju BTC Cityja | Avtor: BTC d.d., Ljubljana Miha Mermal, Damjan Kralj in Jože Mermal. BTC d.d., Ljubljana
"V sklopu projekta bomo sodelovali z arhitekturnimi in krajinskimi biroji za celostno ureditev," je povedal Kralj. Centralni park pa ne bo dom samo drevesom in zelenim površinam, ampak tudi trajnostnim ureditvam kot so to souporaba koles in e-koles, car sharing ter električne polnilnice.

Cilji projekta so jasni: "Zmanjšati želimo ogljični odtis, najti parkirno rešitev ter urediti celovito in sistematično obliko nefinančnega poročanja v skladu z CSRD direktivo," je še povedal Kralj.

Ravno zaradi tega so pri BTC Cityju pripravljeni na možno sodelovanje z Ikeo ter Kolosejem, saj menijo, da brez ozelenitve in trajnosti kot družba ne moremo iti naprej.

V prihodnosti predviden še bolj razširjen projekt

"V trajnostni razvoj vlagamo že 20 let, skupno smo vanj vložili že 50 milijonov evrov," je povedal Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC. Pri družbi BTC se smatrajo za vodilne v Evropi, kar se tiče trajnostnega razvoja in ozelenitve. Za svojo trajnostno naravnanost so nedavno tudi pridobili certifikat Green Star za leto 2021, ki obeležuje napredek na poti do zelene preobrazbe podjetja. Sedaj želijo ta naslov tudi obdržati.

Centralni park na območju BTC Cityja | Avtor: BTC d.d., Ljubljana BTC d.d., Ljubljana
V prihodnosti načrtujejo nadaljnji razvoj projekta Partnerstvo Šmartinska, ki predvideva razširitev parka čez Kajuhovo ulico proti mestnemu središču. Poleg tega bo v sklopu projekta zrasla tudi nova stanovanjska soseska, ki bo obdana z zelenicami in parkom, vendar to razširitev ovira zemljiški spor. "Trenutno še vedno poteka štiriletni zemljiški spor z lastnikom zemljišča. Trenutno je v teku tudi nacionalizacija," je razložil Mermal.

Med sodelujočimi tudi Ivo Boscarol

Kot je povedal Mermal, bodo v prihodnosti sodelovali tudi z Ivom Boscarolom, ki je nedavno odkupil kompleks Koloseja ter Žita. Sprva se bo sodelovanje dotaknilo samo Koloseja, ki ga bodo po Boscarolovi odločitvi tudi prenovili. Tako želijo park oziroma ozelenitev razširiti tudi na območje Koloseja ter kasneje tudi na območje Žita.

Bojan Kumer Jozef Sikela Miriam Dalli Slovenija Neuradno: Slovenija kritična do predloga denar euro bankovci bankovec Lestvica Slovenija Četrti najbogatejši Slovenec ima stokrat več premoženja kot lani Ljubelj, komemoracija, taborišče, 2. svetovna vojna Slovenija Nujno obvestilo: priljubljena pohodniška pot bo zaprta
 
Komentarjev 1
  • kmetek 10:07 25.november 2022.

    zmanjšajte raje št. avtov !!!!!!!