Slovenija
10 ogledov

"Take reakcije so nepotrebne in škodljive"

Vinko Gorenak Benjamin Kovač
Zaradi različnih informacij o nižanju dohodkov policistom beležijo nekaj primerov "paničnega" vlaganja zahtevkov za prekinitev delovnega razmerja zaradi upokojitve, opozarja notranji minister. Generalni direktor policije upa na dogovor in da stavke 18. aprila ne bo.

Potem ko so včeraj iz Sindikata policistov Slovenije sporočili, da naj bi začeli z izrednimi odpovedmi policistov in je samo v Murski Soboti delovno razmerje sporazumno prekinilo pet policistov, se je na svojem blogu oglasil notranji minister Vinko Gorenak. Policistom sporoča, da gre v tem trenutku za pogajanja med vladno pogajalsko skupino in sindikati in da ni še prav ničesar odločenega. Meni, "da so vse take reakcije posameznikov nepotrebne in so lahko škodljive zlasti za zaposlene v policiji in ministrstvu".

Pravi, da v javnosti krožijo različne informacije o tem, kakšni bodo upokojitveni pogoji, kako bo z odpravninami, kako bo s potnimi stroški in podobno ter da so "temu primerne tudi reakcije zaposlenih v policiji in drugih službah ministrstva za notranje zadeve, beležimo celo nekaj primerov 'paničnega' vlaganja zahtevkov za prekinitev delovnega razmerja zaradi upokojitve". Vsem zaposlenim svetuje, naj počakajo do sprejetja rebalansa proračuna in samega zakona v drugi polovici aprila. "Zakon seveda ne bo veljal takoj po sprejemu v državnem zboru. /.../ V zakonu bodo določeni roki njegove uveljavitve. Ves ta čas bo seveda veljala sedanja zakonodaja in vsakdo se bo lahko odločil na podlagi sedaj veljavne zakonodaje," opozarja Gorenak.

"Nižanje prihodkov lahko vpliva na delo policistov"

Generalni direktor policije Janko Goršek je napovedano stavko policistov označil za "legitimen način izražanja nezadovoljstva", glede zadnjih varčevalnih predlogov vlade – nižanja plač in kritja kilometrin – pa se boji, da bi lahko to bistveno vplivalo na delo policistov tudi na terenu. Upa in pričakuje, da bosta pogajalski strani vlade in sindikatov prišli do skupne rešitve ter da stavke, napovedene za 18. april, ne bo. Če stavka vseeno bo, bo policija po Gorškovih zagotovilih opravljala vse osnovne naloge, kot je na primer zagotavljanje varnosti premoženja in življenja državljanov, ter vse naloge, navedene v osnovnih členih zakona o policiji.

Komentarjev 1
  • reddevil 12:33 05.april 2012.

    Potem se bodo pa čudili in razburjali, ko bo med policisti čedalje več takih, ki bodo za plačilo pripravljeni zamižati na eno ali pa obe očesi.S tem bodo vprednosti zopet samo tisti, ki bodo lahko plačali, raja pa po starem ...prikaži več vleče kratko.P.S.: Me zanima koliko miličnikov je dalo odpoved, ko je bil Gorenak komandir v Celju!?