Slovenija
37538 ogledov

"Takih poškodb je toliko, da bi lahko na UKC odprli svoj oddelek"

Trampolin Profimedias
Ta konec tedna je prišlo do hude nesreče na trampolinu, kjer je akrobat izgubil življenje. Obrnili smo se na UKC LJ in jih povprašali, kako pogosto zdravijo poškodbe, ki so posledica skakanja na trampolinu.

Po nedavni nesreči, ki se je pripetila v trampolin parku WOOP! v Ljubljani, kjer je življenje izgubil profesionalni akrobat na profesionalnem oddelku, smo zaznali večje število bralcev, ki so opozarjali na nevarnosti trampolinov. Zapisali so več komentarjev, kjer so opozorili na pogostost obravnav poškodb, povzročenih na trampolinih, ki jih obravnavajo na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Kot so zapisali nekateri bralci je "takih poškodb tako veliko, da bi lahko odprli svoj oddelek na UKC."

Za razjasnitev smo se obrnili smo UKC Ljubljana ter jih povprašali, koliko oseb je obravnavanih na mesečni ravni zaradi poškodb povzročenih na trampolinih. Poleg tega nas je tudi zanimalo, kakšne so običajne poškodbe, zaradi katerih se osebe zdravijo v UKC LJ.

Največ poškodb v poletnih in spomladanskih mesecih

To leto so na UKC LJ maja letos obravnavali največ pacientov, pomoč je poiskalo kar 24 oseb. V mesecu oktobru je pomoč poiskalo pet oseb, kar je precej manj kot septembra, ko je zdravniško osebje zdravilo 18 oseb zaradi poškodb povzročenih na trampolinu.

Največ poškodb na trampolinu se je pripetilo v poletnih in spomladanskih mesecih. Od junija do avgusta so namreč obravnavali 54 tovrstnih poškodb, enako število poškodb so obravnavali tudi v mesecih od marca do maja.

Skupno so v tem letu zdravili 154 oseb s tovrstnimi poškodbami.

Trampolin | Avtor: Profimedias Profimedias
2019 rekordno leto

Leta 2019 so na UKC LJ zabeležili rekordno število obravnavanih pacientov s poškodbami zaradi padca s trampolina. Obravnavali so jih namreč 233, eno leto prej pa 231. Za lažjo primerjavo število obravnavanih vsa ostala leta ni preseglo dvestotice.

Prejšnje leto 2021 so skupno obravnavali 188 tovrstnih poškodb, 2020 pa 179.

Običajne poškodbe

Poškodbe ob padcu s trampolina oziroma zaradi skakanja po trampolinu so raznolike. Kot so nam zaupali na UKC LJ "poškodovani pri aktivnostih na trampolinu najpogosteje utrpijo izvin in nateg skočnega sklepa, zlom zapestja, udarnine kolena, udarnine zapestja in prstov ter udarce in rane na glavi."

Padec ni edina nevarna točka trampolina

Že pred leti smo pisali, da je trampolin nevaren tudi zaradi možnosti nastanka urinske inkontinence pri mladih dekletih in športnicah, ki še niso rodile. Vadba na trampolinu namreč povzroča čezmerne obremenitve mišic medeničnega dna in ostalih struktur v mali medenici, ki se sčasoma zaradi kronično povečanega pritiska v trebušni votlini lahko tudi poškodujejo. To stanje lahko pripelje tudi do urinske inkontinence.

Prav tako je skakanje na trampolinu škodljive za ženske, ki imajo težave z zdrsom medeničnih organov ter tudi za ženske, ki imajo po porodu oslabljene mišice.

trampolin park Slovenija Po hudi poškodbi v trampolinskem parku akrobat izgubil življenje Depresija Pretresljiva izpoved Zdravje "Eden najtežjih trenutkov je bil Božični večer leta 2017"
Komentarjev 4
  • jakec1575 21:47 15.november 2022.

    Ko sem videl popularno vadbo zensk na malih trampolinih sem pred leti pisal o tem, na podlagi studij. Koliko zensk si je v teh letih unicilo zivljenje?

  • munja 16:32 15.november 2022.

    Zame najbolj neumen športni rekvizit. Od kod neki smo ga uvozili??

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:15 15.november 2022.

    Baje sta košarka in trampolin športa kjer je največ poškodb. Kdo bi si mislil!