Slovenija
10414 ogledov

Tako bi predsednica društva Maus vrnila sposojeni denar

Gal
Predsednica društva Maus, ki je zbiralo denar za Gala, pravi, da ima načrt, kako bo vrnila sposojeni denar.

Društvo Maus naj bi za Gala, ki zbira denar za zdravljenje v ZDA, po besedah predsednice društva Nataše Švikart zbralo skoraj 140 tisoč evrov, od tega je bilo približno devet tisoč evrov že plačanih za operacijo, na računu je 71 tisoč evrov, 30 tisoč naj bi se jih zbralo prek SMS sporočil, sama pa naj bi si izposodila 29 tisoč evrov, je povedala za Večer. 

Izposojenega denarja še ni vrnila. Pri tem naj bi ji pomagal mož, ki bo vzel kredit, prodala pa naj bi tudi hišo. "Vse bom vrnila in si ne bom nič povrnila, ne stroškov ne poplačila dela za to akcijo, pa četudi smo včasih več ur stali in nagovarjali ljudi, naj darujejo," je povedala za omenjeni časnik in dodala, da pričakuje, da bo kredit urejen v 14 dnevih. 

Več staršev je podalo kazensko ovadbo zoper Švikartovo. Ta pravi, da se komunikacija s starši na neki točki zalomi, "ker se starši, za katere zbiram denar, obnašajo, kot da sem pri njih v službi, in hočejo vedno več in več. Nikoli ni dovolj." Zanika, da bi se kdaj na računu zbralo bistveno več, kot jim je nakazala. 

Gal Slovenija Zbirala je denar za Gala, nato pa zase s tega računa dvignila 30 tisočakov

Švikartovi nepravilnosti poleg Galovih staršev očitata tudi mama dečka Marka in oče deklice Lane. Družina deklice Lane se je na društvo Maus obrnila po pomoč, ker so potrebovali denar pri kritju stroškov spremljevalke. Cilj je bil zbrati 20 tisoč evrov, nakazanih je bilo 18 tisoč evrov. Oče sumi, da je bilo zbranega veliko več denarja in da je velik del Švikartova zadržala. Kot pravi, bi rad le izvedel, koliko točno je bilo zbranega, saj niso imeli natančne evidence, koliko se je nabralo v škatlah ob trgovskih centrih in bolnišnicah. 

Podobno izkušnjo je imela mama dečka Marka, ki se je devet mesecev zdravil v ZDA. Koliko so ljudje darovali za Marka, ne ve, ker Švikartova ni nikoli pokazala nobenih izpiskov. Kot je še dejala za Večer, Švikartova ni delovala transparentno, poleg tega pa je na vsa vprašanja odgovarjala osorno. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24