Slovenija
6560 ogledov

Tako bo danes na pokopališčih

Pokopališče Epa
Današnji dan spomina na mrtve bo potekal brez množičnih obiskov grobov in tradicionalnega druženja. Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 namreč razen izjem prepovedujejo zbiranje nad šest oseb in prehajanje med občinami. Ni pa odpovedana osrednja spominska slovesnost pri spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev.

Spominske slovesnosti bodo vseeno potekale

Predsednik republike Borut Pahor bo na osrednji spominski slovesnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani položil venec, navzoči pa bodo tudi predsednik vlade Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič.

Predsednik DZ Igor Zorčič bo zatem položil vence pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo '91, pri spomeniku padlim v NOB, ob Lipi sprave in pri kostnici žrtvam prve svetovne vojne.

Parkiranje danes brezplačno

Za dan spomina na mrtve je sicer značilno obiskovanje grobov bližnjih, polaganje cvetja nanje in prižiganje sveč v spomin na pokojne. Vendar epidemiologi tokrat naprošajo k doslednemu spoštovanju ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore je pozval, naj obiščemo le grobove v svoji župniji oz. občini in se bližnjih pokojnih spomnimo v molitvi. Poleg tega se je treba po njegovih besedah izogniti obisku sorodnikov in prijateljev.

Tisti, ki se bodo kljub ukrepom odločili za obisk groba, bodo lahko v Ljubljani na javnih parkiriščih v neposredni bližini Žal in drugih pokopališč ter v Kopru na vseh javnih parkiriščih parkirali brezplačno. V Mestni občini Maribor pa so spomnili, da v okolici pokopališč Pobrežje, Gorca in Razvanje velja poseben prometni režim.

dezurni@zurnal24.si

covid-19 Covid-19 Slovenija Hude težave v Tolminu: okuženi skoraj vsi prebivalci doma upokojencev
Komentarjev 13
 • Avatar pantani
  pantani 09:17 02.november 2020.

  Po vseh pokopališčih so zaprli vodo!!! Banda pokvarjena!!!

 • vzev 10:32 01.november 2020.

  Zadnji teden poslušamo, da naj ne hodimo na pokopališča. Zakaj pa to delajo predstavniki vlade? Potem pa imajo poleg še častno gardo, novinarje,... Popolnoma nepotrebno. Vsekakor bi pa malo kdo od padlih želel, da se na njihovih grobovih nahajajo predstavniki ...prikaži več tako pokvarjene vlade, ki maltretira lastno ljudstvo.

 • Avatar drecos
  drecos 08:11 01.november 2020.

  jaz grem na grob ker spostujem starsa ki ste umrla, briga me za vasa strasenja in lazi