Slovenija
56405 ogledov

Tako bo letos z regresom

Denar, evri, plača Profimedia
Znano, kakšna bo višina minimalnega regresa.

Že pred časom smo v našem novinarskem prispevku ugibali o tem, kakšne spremembe se obetajo na področju regresa v letu 2024. Bolj ali manj jasno je bilo, da bo zaradi visoke inflacije sledilo tudi povišanje minimalne plače ter regresa. 

In zdaj je uradno: zgodilo se je natančno to, o čemer smo pisali v začetku januarja. Minimalna plača se je dvignila, sicer bodo mnogi razočarani, ker je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca ostalo pri zakonsko določenem dvigu (tj. 4,2 odstotka), a vendarle bo za velik del zaposlenih v Sloveniji regres višji kot v preteklih letih.

Spomnimo: zaradi dviga minimalne plače se je pošteno (za 128,93 evra) regres dvignil že v preteklem letu (2023). Tudi letos bo sledil konkreten, sicer več kot polovico manjši, dvig minimalnega regresa. Po zakonu se mora sicer minimalna plača uskladiti vsaj z inflacijo v preteklem letu, ki je znašala 4,2 odstotka, in prav za toliko je Meščevo ministrstvo uskladilo višino minimalne plače.

Denar, evri, plača | Avtor: Profimedia Profimedia
Sprememba bo torej znašala 50,54 evra bruto in po novem bo regres znašal (najmanj) 1.253,90 evra bruto (lani 1203,36 evra). Ker pa regres do zneska povprečne plače ni obdavčen, v praksi pomeni, da gre za neto znesek. Priliv na račun zaposlenega bo torej ob minimalnem regresu znašal 1.253,90 evra. 

"Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je po predhodnem posvetu z vsemi ključnimi deležniki odločil za uskladitev zneska minimalne plače v višini 4,2 odstotka," so včeraj sporočili z omenjenega ministrstva. Več o dvigu minimalne plače si lahko preberete tukaj.

Zaposleni v javnem sektorju (teh je po javno dostopnih podatkih Sursa za december 2022 bilo 247.600) bodo letos regres dobili že marca in ne junija, kot je to bil običaj v preteklosti. To je bil del decembrskega dogovora o plačah v javnem sektorju. Naj dodamo, da prav delavci v javnem sektorju prejemajo minimalni regres.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • slopubec 05:59 25.januar 2024.

    Ogromno delodajalcev daje regres na tri obroke, tudi tu bo morala država narediti red da se izplača v enkratnem znesku!

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 15:11 24.januar 2024.

    Oblast bi najraje videla, da vas zadnji dan službovanja odnesejo k Sveti Marjeti ali kateremu od drugih svetnikov. Da odpadejo vsi nadaljni *stroški*!!!! Da upokojenec morda postanete na papirju in nič več!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:28 24.januar 2024.

    Plače se dvigujejo, regres usklajuje, upokojenci, socialno ogroženi, vsi dobijo nekaj, na suhem ostajajo prekarni delavci, njim se dviguje samo plačilo prispevkov.