Slovenija
2007 ogledov

Tako bo za vaše kredite jamčila država. Kdo bo upravičen?

Stanovanjski kredit Anže Petkovšek
Šarčeva vlada je pripravila zakon, ki ga je napovedala po ukrepu BS.

Država želi k reševanju stanovanjske problematike državljanov pristopiti tudi z zakonom, ki bi urejal poroštvo države pri najemanju stanovanjskih kreditov. Kot izhaja iz koncepta, bi država v celoti jamčila za kredite do višine glavnice 150.000 evrov ob 20-odstotni lastni udeležbi. Ministrstvo pričakuje, da bi bili kreditni pogoji obenem ugodnejši.

Za prekarno zaposlene do 40 let

Državno poroštvo bi bilo namenjeno državljanom, ki želijo kupiti lastno stanovanjsko nepremičnino in razpolagajo s sredstvi za tak nakup. Ciljna skupina so mladi do 35. leta starosti, mlade družine ter zaposleni za določen čas in prekarno zaposleni, ki niso starejši od 40 let, je v današnji izjavi za medije v Ljubljani povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Alojz Stana.

Evro Banka Slovenije Slovenija Upad kreditiranja še hujši, kot so se bali

Stoodstotno poroštvo bi bilo na voljo za stanovanjska posojila do višine glavnice 150.000 evrov z ročnostjo največ 30 let z vključenimi reprogrami, pri čemer je predvidena lastna udeležba kreditojemalca v višini najmanj 20 odstotkov, ki jo kot kriterij za najem kredita določa že Banka Slovenije.

Skupni obseg poroštev v višini pol milijarde

Skupni obseg poroštev je predviden v višini do 500 milijonov evrov glavnic, letni obseg pa bi bil določen v zakonih o izvrševanju proračuna.

Nepremičnine | Avtor: Profimedia Profimedia

mama Najemnine in krediti Pod streho Samohranilka: 400 evrov kredita mi nočejo dati, 600 najemnine pa lahko plačujem

Kreditojemalec bo lahko banko izbral sam, predvidevajo načrti vlade. Porok bi lahko banki namesto kreditojemalca plačal največ šest zapadlih obrokov, pri tem pa bi se s kreditojemalcem dogovoril za individualni način poplačila regresne terjatve.

Ta možnost bi bila kreditojemalcu med trajanjem kredita na voljo večkrat, vendar pod pogojem, da ima poravnane obveznosti iz regresne terjatve. V primeru unovčenja poroštva se regresna terjatev države poplača s prodajo nepremičnine, pri čemer bi imel predkupno pravico republiški stanovanjski sklad.

Ob nezmožnosti plačevanja neprofitni najem

Ministrstvo sicer po neuradnih informacijah še išče rešitev, kako kreditojemalcu, ki ni sposoben odplačevati kredita, omogočiti, da kljub temu ostane v stanovanju. Ena od možnosti je neprofitni najem, a v tem primeru obstaja možnost zlorab.

Najem stanovanja Nova pravila Slovenija Nova pravila že vplivajo na obseg kreditiranja

Na ministrstvu poudarjajo, da je ukrep namenjen kreditno sposobnim, zato niso posegli v ukrep Banke Slovenije, ki je nedavno zaostrila pogoje pri kreditiranju prebivalstva. Upajo pa, da bi banka zaradi takšnega državnega poroštva o ukrepu še enkrat premislila.

Obenem pričakujejo, da bi pogoji za najem tovrstnih kreditov postali ugodnejši, saj državno poroštvo po mnenju ministrstva predstavlja prvovrstno zavarovanje. Glede vpliva na cene nepremičnin pa menijo, da ta ne bo premočan.

Ukrep bo izvajala SID banka

Ukrep bi po načrtih izvajala SID banka, poroštvo pa bi bilo možno izdati za kredite, najete do konca leta 2030.

kredit Slovenija Kakšen kredit lahko dobim? Vprašanja in odgovori.

Evro | Avtor: Profimedia Profimedia

Koncept zakona je po navedbah ministrstva usklajen z ministrstvom za okolje in prostor ter že zelo dodelan, zato ga nameravajo januarja poslati v javno obravnavo. Poudarjajo, da gre le za dodatni instrument stanovanjske politike, katere glavni cilj in usmeritev ostaja povečanje števila javnih najemnih stanovanj. Okoljsko ministrstvo pripravlja tudi nov stanovanjski zakon, ki bo posodobil instrumente stanovanjske politike.

Državno jamstvo za stanovanjska posojila so po zaostritvi pogojev Banke Slovenije predlagali že v SDS, ki so glede tega v DZ vložili predlog zakona. Vendar predlog poslancev koalicije in Levice ni prepričal - med drugim zaradi pomanjkljivosti in posledične pravne praznine. Slišati je bilo tudi pozive k celoviti ureditvi področja.

Banka Slovenije V Sloveniji Slovenija Odslej banke s strogimi pogoji za kreditojemalce

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 10:11 13.december 2019.

    Ojoj.. :) Nove priložnosti za našo elito :)

Sorodne novice