Slovenija
9942 ogledov

Tako bomo po novem kupovali oblačila

oblačila arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična.
NIJZ zaposlene v trgovinah z oblačili in njihove stranke poziva, naj upoštevajo higienske ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, za zaposlene in stranke veljajo splošni ukrepi za zaščito pred okužbo, poleg tega pa še nekateri dodatni.

Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, bodo morale med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi. Oblačila, ki jih je stranka pomerila in jih ne bo kupila, je treba shraniti ločeno. Če so na njih dodatki iz plastike in kovine, je treba te razkužiti. Nato se oblačila ločeno shranijo za dva dneva, preden gredo nazaj v prodajo.

Ukrep tudi za vrnjena oblačila

Če kupljena oblačila ne ustrezajo in trgovina omogoča možnost, da jih stranka vrne, jih zaposleni shrani v čisto polivinilno vrečo in nanjo napiše datum. Če so na oblačilih dodatki iz plastike in kovine, te dodatke zaposleni pred deponiranjem v vrečo še razkuži z alkoholnim razkužilom. Nato se oblačila ločeno shranijo za dva dneva, preden gredo nazaj v prodajo. O tem naj zaposleni vodi evidenco.

Kupci naj nakup opravijo čim hitreje - obisk trgovine naj se po navedbah NIJZ omeji na le toliko časa, kot je treba za načrtovani nakup. Čim manj naj se dotikajo katerih koli površin in predmetov, z razkuženimi rokami pa naj se dotikajo le tistih oblačil, ki jih nameravajo kupiti.

Kako pa s kupljenimi oblačili?

Pralna oblačila naj kupci pred prvo uporabo operejo z detergentom na najvišji temperaturi, ki jo oblačilo prenese, in dobro posušijo. Za ostala oblačila priporočajo, da jih ločeno shranijo za dva do sedem dni, preden jih začnejo uporabljati.

frizer NIJZ Slovenija To so navodila za obisk frizerjev in ostalih salonov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • AnzeSmolej 07:11 02.maj 2020.

    Trgovine z ženskimi cotami bodo potem takem zaprte v roku 1h ure obratovanja. Še nisem srečal ženske, ki ne sproba vsaj 10 kosov ko mogoče potem na koncu kupi nogavice. Smešno sve skupaj, pretirano in povsem nepotrebno.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 00:49 02.maj 2020.

    Ni težava če greš v trgovino kupovati cunje, težava so vsi ostali, ki v trgovinah iščejo "navdihe" za spletne nakupe.

  • Pepi 17:42 01.maj 2020.

    Rada bi spoznala tega telička ,ki si izmišlja take UKREPE za odprtje trgovin z oblačili,kajti po teh določilih bo trgovina morala bit prazna v pol ure in za dva dni zaprta hahhahah,drugo kar me pa tudi jezi,da povsod piše ,to ...prikaži več ministrstvo je odredilo,nacionalni zavod je odločil,pa hudiča,a ima ta ,ki se je to spomnil kakšen priimek ime,ali je to cel zavod z snežilko vred predvidel,nekdo z imenom in priimkom je to moral predlagati,ostali pa so pokimali,saj odgovornosti ne bo noben prevzel.